Lasagne met vier soorten kaas van Janny

Culy 22 apr 2016 Recepten

Een heerlijk recept uit het gloednieuwe kookboek ‘Pasta di Janny’ van Janny van der Heijden: lasagne met vier soorten kaas.

Snijd de pastavellen zo nodig bij en dompel ze heel kort onder in licht gezouten kokend water. Neem ze direct met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze op een theedoek uitdruppelen.

Maak intussen de saus en laat de spinazie op laag vuur ontdooien. Smelt de boter en voeg de bloem toe.
Roer tot een samenhangend geheel en laat in 1 minuut zachtjes gaar worden. Schenk al roerend beetje bij beetje de melk erbij, roer tot je een gladde saus hebt.

Breng aan de kook, voeg zout, peper, nootmuskaat en de laurierblaadjes toe en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer er 50 gram geraspte Parmezaanse kaas door.

Laat de ontdooide spinazie in een zeef uitlekken en druk het vocht er goed uit. Doe de spinazie in een grote kom en meng met de ricotta. Meng er de gorgonzola of magor samen met 150 ml van de kaassaus door.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet de ovenschaal in en verdeel een kwart van de resterende
kaassaus over de bodem. Schep hierop een derde van het spinazie-kaasmengsel en bestrooi met 20 gram pijnboompitten. Leg daarop een laag lasagnedeeg.

Leg daar weer een kwart van de kaassaus, een derde van het spinazie-kaasmengsel en een derde
van de mozzarella en 20 gram pijnboompitten op. En daarop komt weer lasagnedeeg, kaassaus,
spinaziekaasmengsel, mozzarella en 20 gram pijnboompitten en een laag lasagnebladen.

Dek af met de rest van de kaassaus, mozzarella en Parmezaanse kaas en plaats de schaal in het midden van de oven.

Bak de lasagne in circa 55 minuten gaar en mooi bruin aan de bovenkant. Laat de lasagne een minuut of 5 staan voor je hem serveert.

lasagne 169

‘Pasta di Janny’ van Janny van der Heijden is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 19,95.

  • 350-400 gram verse pastavellen
  • 450 gram diepvriesspinazie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 750 ml melk
  • Zout en gemalen peper
  • 1 mespunt versgeraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 200-250 gram ricotta
  • 225 gram gorgonzola, in blokjes gesneden
  • 60 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 200 gram mozzarella, geraspt of grofgehakt
Reageer op artikel:
Lasagne met vier soorten kaas van Janny
Sluiten