Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom mayonaise je tosti nóg lekkerder maakt

De key voor een fantastische tosti zit ‘m in goede boter voor de buitenkanten van de sneetjes brood… Of niet? Nope, stellen heel wat chefs en tostiliefhebbers. Voor hen is niet boter, maar mayonaise de gouden regel.

Toen we laatst een artikel schreven over de favoriete tosti recepten van 8 Bon Appetit-chefs, viel het ons op dat het merendeel van de chefs zweert bij mayonaise als één van de cruciale ingrediënten. En dan bedoelen we dus niet mayonaise als dip om je tosti achteraf in te soppen, maar ter vervanging van boter; dus om de buitenkant van de tosti mee in te smeren.

Mayonaise in plaats van boter op je tosti: this is why

De chefs halen verschillende argumenten aan voor hun mayo-love, en dit zijn ze:

  • Door het ei in de mayonaise wordt de buitenkant van je tosti extra krokant (belangrijk is dus wel dat je een mayonaise met ei erin gebruikt)
  • Mayonaise is perfect smeerbaar, in tegenstelling tot boter die nog niet helemaal op kamertemperatuur is. Dit maakt het veel gemakkelijker om een mooi, dun laagje uit te smeren op de oppervlakte van je sandwich. Tip: smeer de mayo dan ook uit over de ge-he-le oppervlakte en laat geen hoekje onbesmeerd.
  • Mayonaise heeft een hoger rookpunt dan boter, waardoor het minder snel verbrandt. Met mayonaise op je tosti kun je ervan uitgaan dat je tosti mooi gelijkmatig golden brown wordt.
  • En last but not least: de smaak is geweldig.

Geweldig idee

Nu we dit lezen denken we: en wáárom hebben wij nog niet eerder kennis genomen van dit logische feit? Tja, het is nooit te laat om bij te leren we guess.

Oh ja: sommige chefs zijn zelfs van mening dat je de mayo aan de vier zijden van het brood moet smeren, in plaats van twee. Over een geweldig idee gesproken…

Trek in tosti’s gekregen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.