Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 14 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Supertip: restjes wijn bewaren in een ijsblokjeshouder

Wil je nog eens een goeie kitchen hack horen? Hier komt’ie: vries restjes wijn in in een ijsblokjeshouder. Mogelijk vinden wijnsnobs dit een licht verwerpelijk advies, maar hé: 1) Nigella Lawson zweert erbij en 2) Het gaat voedselverspilling tegen.

Wel willen we meteen een misverstand uit de wereld helpen. Wijn invriezen raden we voor alle duidelijkheid niet aan met als doel om later weer van de wijn te gaan drinken, maar om te gebruiken bij allerlei kookprojecten.

Wijn invriezen als ijsblokjes

Want we hoeven je toch niet meer te vertellen dat wijn héél wat gerechten lekkerder maakt? Om maar een even een beeld te vormen: het maakt je risotto stukken lekkerder (sterker nog: het is cruciaal), je maakt er heerlijke wittewijnsaus mee (bijvoorbeeld bij deze gehaktballetjes met zwarte bonen) en je kunt er je mosselen in bereiden.

Ook lekker: voeg een restje rode wijn toe aan je tomatensaus, zoals we in deze pasta met olijven, kappertjes en broodkruim deden.

En laten we je vertellen dat het in bovenstaande gevallen verdomd handig is als je gewoon maar even de diepvries hoeft te openen en een paar wine cubes hoeft te pakken. Natúúrlijk kun je ook altijd werken met verse wijn, maar vaak heb je in dit soort recepten maar een scheutje nodig en dan is het zonde om meteen de hele fles te openen.

> Ook handig voor als je weer eens misgrijpt: vervangers voor wijn

Hoe dan?

En als je nu denkt: je kan wijn toch ook gewoon in een bakje of zakje bewaren, zonder een ijsblokjeshouder? Yep, dat kan. Maar ijsblokjes zijn nu eenmaal veel praktischer om te doseren, veel makkelijker dan dat je een grotere ijsklomp door midden moet hakken.

Als de wijn eenmaal is bevroren tot blokjes kun je ze natuurlijk wel uit de ijsblokjeshouder ploppen en verplaatsen naar een diepvrieszakje zodat je de houder opnieuw kunt vullen.

En dit is trouwens niet alleen een geweldige tip voor leftovers in de fles, maar ook voor restjes wijn in de glazen die aan het einde van de avond nog op tafel staan. Al moeten we zeggen dat we dát fenomeen beduidend weinig tegenkomen…

Meer kitchen hacks?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.