Claire de Court
Claire de Court Kooktips 8 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Kaasfondue: tips & tricks om het écht lekker te maken

Het is weer eens tijd voor een handig lijstje met kooktips. En deze draait toevallig om één van onze favoriete dingen in het leven: kaas! Kaasfondue eten kan ontzettend feestelijk zijn, maar ook een ongelofelijke ramp. Wij delen onze tips voor een foolproof kaasfondue!

Welke kazen zijn nou écht lekker? En hoe zorg je ervoor dat je fondue niet te snel stolt? Met deze tips maak jij de lekkerste kaasfondue. Altijd leuk, maar natuurlijk ook met de feestdagen!

Gek op kaasfondue? Dan vind je dit vast ook leuk: Alles over kaasfondue

1. Wees creatief met kaas

Kaasfondue draait natuurlijk helemaal om kaas. Het is dan ook best logisch dat je je van alle tips het meest afvraagt welke kaas nou precies de beste is om te gebruiken in een kaasfondue.

Hoe meer kazen je gebruikt bij je fondue, hoe interessanter de smaak wordt. Combineer er dus vooral op los! Let wel op dat je kazen gebruikt die goed smelten, anders krijg je veel klonten in je fondue.

Klassieke kazen voor fondue zijn Emmental en Gruyère, maar je kan ook Cheddar, Raclette of Mascarpone (voor een romige touch) gebruiken. Hou je van wat sterkere smaken in je kaasfondue? Dan kun je wat Gorgonzola, Camembert of Geitenkaas toevoegen.

Om je kaas te binden, kun je bloem of maizena gebruiken.

2. Wees geduldig

Een van de belangrijkste tips voor het maken van kaasfondue: doe het rustig aan met het smelten van je kaas. Rasp of snij je kaas niet klein, maar gebruik grote stukken en smelt die low & slow.

Smelt je kaas dus op een lage temperatuur. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat je fondue de perfecte structuur krijgt (doei, klontjes!). Ook zal het de rekbaarheid van de kaas in stand houden, zodat je een mooie stretchy fondue krijgt.

Extra tip: roer altijd één kant op en niet te snel. Anders raakt je kaas ‘in de klit’ en krijg je één grote klont. Niet wat je wil, toch?

3. Varieer met broodsoorten

Kaasfondue staat natuurlijk ook bekend om de verschillende soorten ingrediënten die je erbij kan serveren om te dippen.

Bijna alles is lekker met kaas, dus dat laten we helemaal aan jou over. Misschien wel nog een handige tip waar je niet aan gedacht had: varieer meer met brood!Stokbrood is niet de enige broodsoort die je bij kaasfondue kunt eten. Wat dacht je van rogge- en notenbrood? Of een ultieme tip van ons: knoflookbrood!

Je kunt zelfs kaasfondue in een brood maken. Ga dus lekker los!

4. Wijn-spijs combinaties

Hey, bij kaas hoort een bijpassend wijntje of biertje toch? Niet vergeten dus.

Zoek van tevoren goed uit welke bier of wijn er bij de soorten kaas past die je hebt gebruikt (of vraag het aan de bierspecialist). Zo bezorg je jouw gasten (en jezelf) een onvergetelijke avond.

5. Gebruik een geschikte pan

Als je kaasfondue maakt, is het belangrijk dat je pan gelijkmatig warm wordt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kaasfondue half hard is of aanbakt. Een gietijzeren pan wordt gelijkmatig warm en houdt deze warmte ook lang vast, dus deze is heel geschikt.

Het is aan te raden om je pan warm te houden tijdens het eten van de kaasfondue. Zo kun je er extra lang van genieten. Je kunt een warmhoudplaat gebruiken, maar ook een brandertje.

Als je écht het goed wilt doen, kun je natuurlijk ook een speciale fonduepan gebruiken waarbij je de temperatuur aan kan passen.

Een extra tip: smelt je kaas apart en schenk het daarna over in je fonduepan, die je van tevoren hebt ingewreven met verse knoflook.

Meer over kaas(fondue):

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.