Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Alles over tamme kastanjes en wat je er voor lekkers mee kunt maken

Zit je met een oogst aan tamme kastanjes, of kreeg je zomaar een lading van je buurvrouw cadeau? Twijfel er in geen geval aan dat er genoeg recepten en ideeën zijn om je een hele herfst mee te verlekkeren.

Let op: in dit artikel hebben we het uitsluitend over tamme kastanjes; wilde of paardenkastanjes zijn niet eetbaar.

Tamme kastanjes

Ten eerste kun je tamme kastanjes gewoon uit het vuistje eten, gepeld weliswaar. Een rauwe kastanje is nootachtig, een klein beetje bitter en toch ook weer zoet. Superlekker, al openen er zich nog meer kastanjetoepassingen als je de vruchten gaat poffen, koken of roosteren.

Gepofte kastanjes

  • Gebruik een scherp mesje om een kruisje in de bolle kant van de tamme kastanje te snijden.
  • Verwarm een klontje boter in een pan op medium vuur en pof de kastanjes geduldig gedurende 15 à 20 minuten.
  • Laat de kastanjes heel even afkoelen (tot je ze met je blote hand kunt aanraken zonder je te verbranden) en pel ze door ze uit hun velletje te persen.

Kastanjes roosteren in de oven

  • Verwarm je oven voor tot 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Gebruik een scherp mesje om een kruisje in de bolle kant van de tamme kastanje te snijden. Leg ze op je bakplaat.
  • Rooster de kastanjes 15 à 20 minuten in de hete oven, of tot de schil een beetje openkomt.
  • Laat de kastanjes heel even afkoelen (tot je ze met je blote hand kunt aanraken zonder je te verbranden) en pel ze door ze uit hun velletje te persen.

Kastanjes koken

  • Gebruik een scherp mesje om een kruisje in de bolle kant van de tamme kastanje te snijden.
  • Laat een grote pan met (gezouten) water koken en kook de kastanjes 10 minuten in de schil.
  • Laat de kastanjes heel even afkoelen (tot je ze met je blote hand kunt aanraken zonder je te verbranden), dep droog en pel ze door ze uit hun velletje te persen.

Recepten en ideeën met tamme kastanjes

Liever concrete receptideeën? Kan natuurlijk ook.

In soep

Ten eerste verwerken we ze graag in een warme, hartige soep met kikkererwten, op z’n Italiaans. Een stevig gerecht dat hartig en toch ook weer een beetje zoet is – en dat je minstens één keer deze herfst gemaakt moet hebben.

> Recept: Culy Homemade: soep met kikkererwten en kastanjes

Soep met kikkererwten en kastanjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Van de bakplaat

Je kunt ze daarnaast ook goed op een bakplaat mikken en gezelschap geven van pastinaak en salie, zoals in onderstaand recept. Al zijn ook andere herfsttoppers als bietjes, paddenstoelen, wortels en knolselderij goede opties om bij de oven in de leggen.

> Recept: Pastinaak met tamme kastanjes uit de oven

Afbeelding van pastinaak met kastanjes, bijgerecht voor Kerst
Bron: Culinea.nl

In stoven

Een handje kastanjes in je winterse stoofgerecht? Goed idee, heel wat stoven worden er immers alleen maar lekkerder van. Wat dacht je bijvoorbeeld van lamsstoof met kastanjes en polenta? Of ‘n vegan stoof met linzen en kastanjes? Eentje met rund, kastanjes en rode wijn misschien? Je leest het: er zijn genoeg lekkere combinaties en veel kan hier niet fout gaan.

In pasta

Zoek op ‘ricette’ en ‘castagna’ en je zal zien dat de Italiaanse keuken meer kastanjerecepten heeft dan je had kunnen vermoeden. Ze verwerken het in de saus bij hun gnocchi, ze combineren het met worstvlees of cavolo nero bij hun rigatoni of ze vullen er ravioli mee. Kortom: pasta, kastanjes – onthoud maar dat die twee ‘t goed doen samen.

In zoete bereidingen

We zeiden het al: tamme kastanjes hebben een lichtzoete smaak en zijn daarmee ook heel goed in te zetten bij zoet. Bij bakkerij loof aten we bijvoorbeeld ooit ‘n Paris-Brest met kastanje en hazelnoot: geweldig.

Of maak eens een kastanjetaart met chocolade, of crème de marron: een zachte kastanjecrème voor op brood, voor tussen ‘n croissant of voor in zoete baksels. BBC Good Food verwerkt ze bovendien in profiteroles en we zien ook recepten voorbijkomen waarbij ze onderdeel vormen van een trifle.

Meer voor bij kouder weer?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.