Alwéér stamppot? Zo geef je een lekkere twist aan je prakkie

In de koude maanden is de stamppot niet aan te slepen. Het is makkelijk, snel, voedzaam en… lekker! En je maakt je stamppot nóg lekkerder met een leuke twist.

Zalige jus

Onze favoriete jus bij boerenkool en hutspot is een pittige: we roeren er graag een grote schep sambal doorheen. Wat partjes kerstomaat zorgen voor een zoete tegenhanger. Of gebruik wat beurre noisette in je jus. Kijk hier voor een fijn basisrecept voor zelfgemaakte jus. Voor een vleesloze versie kun je deze vegan jus maken.

jus

Saus

Van een flinke lik mosterd naast de boerenkool wordt iedereen blij. Andere heerlijke sauzen bij stampotten: piccalilly of zelfs pikante barbecuesaus, zoals Yvette van Boven hier maakt (lekker bij andijvie).

Vervang de aardappels

Vervang gewone piepers eens door zoete aardappel óf ga voor een stamppot zonder aardappels. Pompoen, pastinaak, knolselderij: het kan allemaal. Een andere optie: half aardappel, half groente. Zoals bij deze bloemkoolstamppot met gehaktballetjes of deze zuurkoolstamppot met zoete aardappel, appel en filodeeg.

bloemkoolstamppot

Iets knapperigs

Er is een reden dat zoveel mensen spekjes eten bij de boerenkool of zuurkool: iets knapperigs geeft een lekkere bite aan je gerecht. Wij vinden het heerlijk om blokjes chorizo uit te bakken en die op de hutspot te scheppen. Liever vega? Voeg eens wat Amsterdamse ui toe aan je boerenkool, of wat knapperige gefruite uitjes.

Noten

In een frisse stamppot met andijvie, walnoten en bosui geven noten een lekkere bite. Andere noten die het goed doen in stamppotten: hazelnoten, walnoten, cashewnoten, amandelen. Of ga voor zaden als pompoenpitten en pijnboompitjes.

stamppot met andijvie

Verse kruiden

Tijm en rozemarijn doen het goed in bijna elke stamppot. Ook heerlijk: als je wat blaadjes salie knapperig frituurt in een laagje olie en die verdeelt over je prakkie.
Simone van Simone’s Kitchen tipt dat je de steeltjes van lavas eens met de groenten in je stamppot mee moet koken.

Zeste

Rasp de schil van citrusvruchten en voeg die toe aan je stamppot voor een beetje extra frisheid. Lekker met sinaasappel, citroen of limoen.

citrusschil

Say cheese

Geitenkaas, Parmezaanse kaas of wat geraspte mozzarella. Je maakt je stamppot nét iets romiger, pittiger of simpelweg lekkerder door 20 gram geraspte kaas per persoon toe te voegen.

Kruidenboter

Je maakt je stamppot extra smeuïg met een flinke klont boter, een beetje room of door er crème fraîche doorheen te roeren. Ook lekker: maak zelf een snelle kruidenboter (bijvoorbeeld met dragon of Italiaanse kruiden) en laat die smelten op je stamppot.

Reageer op artikel:
Alwéér stamppot? Zo geef je een lekkere twist aan je prakkie
Sluiten