Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De Beaujolais Nouveau is er weer – dit is waarom je de wijn jong moet drinken

Elke derde donderdag van november is het tijd voor de eerste flessen Beaujolais Nouveau: een – heel – jonge rode wijn uit de Beaujolais, die met veel bombarie op de markt wordt gepresenteerd. Maar wat is eigenlijk Beaujolais Nouveau en waarom altijd op die derde donderdag?

Hoe dan ook, wij tellen elk jaar de dagen weer af.

Het is weer tijd voor Beaujolais Nouveau

Het is de jongste wijn van het jaar, gemaakt van gamay druiven uit de Beaujolais – een streek die grotendeels in de Bourgogne valt, ook wel eens ‘het Toscane van Frankrijk’ genoemd door de glooiende heuvels. In Nederland spreken we dan ook vaak van Beaujolais Primeur, de allereerste dus. Het is wijn van de eerste persing van druiven die enkele weken ervoor zijn geplukt en dus een krappe 2 maanden zijn gefermenteerd.

Licht en fruitig

Dat korte proces en het feit dat er geen extra koolzuurgas aan wordt toegevoegd geeft Beaujolais een herkenbare smaak: de lichte en fruitige rode wijn werd in het verleden dan ook vaak als ‘dorstlesser’ gezien, wordt licht gekoeld geserveerd (op zo’n 13 tot 15 graden) en moet dus jong gedronken worden in plaats van een plek veroveren in de wijnkelder: het advies luidt om het niet langer dan een jaar te bewaren. Feitelijk kan je er na die tijd nog een glas van drinken, maar is de wijn wél vrijwel alle aroma’s kwijt die ‘m net zo lekker maken.

Van de prijs worden we trouwens wel blij: die ligt een stuk lager dan de meer klassieke Franse favorieten.

De derde donderdag

Door naar die vaste dag in het jaar. Want was het in Frankrijk al een lange traditie, in Nederland lijkt de dag steeds bekender te worden – met dank aan de stijgende vraag naar natuurwijn. En nu heeft niet zo maar iemand die dag even verzonnen, het staat zelfs in de Franse wet dat op deze dag vanaf klokslag 12 uur (‘s nachts dus) de flessen geopend mogen worden.

Het enthousiasme daarover komt van vroeger, toen de techniek nog niet zo ver was om wijn lang te bewaren. Dat zorgde ervoor dat aan het begin van de zomer de voorraad al leeg was én mensen popelden om de eerste flessen in november open te kunnen trekken.

Probeer het zelf

Wil je er zelf dit jaar vroeg bij zijn? Dan heb je geluk want er is meer te doen dan ooit. Zo organiseren in Amsterdam onder andere VRR en Apollonia een diner om de eerste flessen te vieren. Vrijwel elke wijnwinkel die gespecialiseerd is in natuurwijn zal de komende week sowieso de Beaujolais Primeur verkopen.

Lekkere gerechten voor bij een glas Beaujolais Nouveau:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.