Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

De beste sauzen voor je kerstdiner + de lekkerste combi’s

Het kerstdiner is het ultieme moment om eens goed uit te pakken met luxe sauzen die je gerechten een niveau hoger tillen. Maar welke saus past nu het beste bij welk gerecht? En welke saus kies je überhaupt? Wij verzamelden de beste sauzen voor je kerstdiner én de lekkerste combinaties daarmee. Alles voor een kerst met lekkere sauzen.

Want saus is er nooit genoeg!

10 x de beste sauzen voor je kerstdiner en de lekkerste combi’s

De keuze is reuze, je moet ze alleen nog eventjes maken.

1. Choronsaus

Choronsaus is een afleiding van de klassieke bearnaisesaus. Het enige dat je hier anders doet, is dat je ‘m vlak voor het einde nog even opdirkt met een paar tomaten. Zo krijgt hij een mooie zalmroze kleur die donkerder wordt afhankelijk van de hoeveelheid tomaten die je eraan toevoegt.

Combineer de choronsaus met een lekkere rib eye steak die je mooi hebt getrancheerd. Voeg er daarna eventueel nog wat kruidenolie of chimichurri aan toe en je hebt een topgerecht.

> Naar recept: Choronsaus

2. Rode wijnsaus

Als er een kerstklassieker is, dan is het de rode wijnsaus wel. Bij menig Nederlands gezin wordt ‘ie jaarlijks dan ook weer ‘uit de kast’ gehaald. Logisch ook: de saus is vol van smaak en erg makkelijk te maken.

Combineer de rode wijnsaus met wild of met een vegetarische beef wellington met biet. Ook daar doet de rode wijnsaus het erg goed bij.

> Naar recept: Klassieke rode wijnsaus

3. (Gluhwein)jus

Wie is er niet groot geworden met piepers met jus en stamppotten met een kuiltje? Inderdaad: jus is een allemansvriend. Maar om ‘t nu in te zetten als saus? Ja, waarom niet. De grootste biefstuktoko van Nederland kan het, dus dan kun jij het met je kerstdiner ook. Wil je nu helemaal uitpakken, maak dan eens een lekkere gluwheinjus. Net zo makkelijk, maar nog meer smaak.

Eet de jus bij geroosterde aardappeltjes uit de oven, gestoomde groentes als spruitjes en pompoen of klassiek bij een saucijs of ander lekker stukje vlees.

> Naar recept: Zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

4. Stroganoffsaus

Stroganoffsaus is echt zo’n kerstsaus waar in elk gezin een ander recept voor is. Want oma die wel houdt van een borrel doet er flink wat extra wodka in. En je tante die niet zit te wachten op groenten, snijdt en pureert alles zo fijn dat je een egale saus hebt zonder textuur. Wat allemaal niet uitmaakt, want stroganoffsaus is zo’n saus die gewoon altijd goed is.

Combineer de saus met vlees óf met geroosterde groentes. Een combinatie die misschien niet voor de hand ligt, maar wel erg lekker is.

> Naar recept: Stroganoffsaus

5. Bearnaisesaus

Als er een klassiek gerecht is dat wij wekelijks zouden kunnen eten, is het steak frites met bearnaisesaus. Maar dat de frisse saus ook een graag geziene gast aan je kerstdiner is, is voor sommige mensen nieuw. Zonde, want de saus is makkelijk om te maken (wel verstandig om een paar weken voor het kerstdiner alvast even te proberen) en hij combineert ook zo lekker.

Eet de bearnaisesaus met een visje zoals schol, slibtongetjes of rogvleugel of combineer ‘m met een frisse salade waar je wat druppels doorheen roert.

> Naar recept: Bearnaisesaus

6. Mosterdsaus

Mosterdsaus is zo’n saus die we vaak vergeten. Zonde eigenlijk, want het is een prima saus voor tijdens het kerstdiner. Wat zeggen we: mosterdsaus is een allemansvriend en gaat dus met menig kerstdiner-gerecht prima door één deur. Ook niet onbelangrijk: de saus is erg makkelijk en foolproof te maken.

Combineer de mosterdsaus met vis, groentes of kip. Ja, waarmee niet eigenlijk? Hij komt misschien wel het beste tot z’n recht bij vlees, zeker als je daar wat rood fruit aan toevoegt of een chutney bij maakt. Die combinatie is hemels.

> Naar recept: Mosterdsaus

Kippendijen in honing-mosterdsaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

7. Barbecuesaus

Sauzen voor tijdens het kerstdiner hoeven al jaren niet meer enkel chique te zijn. Er hoeven allang geen kiddes meer aan te pas te komen en steeds vaker wordt er tijdens de feestdagen gewoon buiten gekookt. In bijvoorbeeld een pizzaoven of op de barbecue. Hoe lekker is het dan wanneer je je kerstgerechten gaat barbecuen, om daar een zelfgemaakte barbecuesaus bij te hebben? Inderdaad: heerlijk.

Moeten we je echt vertellen waar barbecuesaus goed mee combineert? Oké dan: gegrilde kip, mooie stukjes vlees, maar ook rokerige groentes en zelfs bij zalm is een barbecuesaus heerlijk. Tip: voeg er een lepeltje cranberrysaus aan toe voor een extra kerstige barbecuesaus.

> Naar recept: Barbecuesaus

8. Rode bessensaus

Nog zo’n kerstklassieker is de rode bessensaus. Culy’s Martine kan zich herinneren dat haar moeder rode bessensaus maakte waar ze dan weken later nóg van aten. Iets met een lichtelijk rode bessensaus trauma. Enfin: de saus is heerlijk. En ook leuk, rode bessensaus is super makkelijk te maken en gaat ook nog eens vriendelijk om met je eigen improvisatietalent. Oftewel, je kunt eraan toevoegen wat je wilt zonder dat de saus in je haren vliegt.

Combineer de rode bessensaus met medium gebakken vlees als hertenbiefstuk, eendenborst, lam of een steak. Daarnaast is de saus ook lekker bij groentes, beef wellington en gerechten met champignons of truffel.

> Naar recept: Rode bessensaus

9. Champignon roomsaus

Ook champignon roomsaus is zo’n saus waar menig inwoner van Nederland de rillingen van krijgt. Het herinnert ons aan de kleffe maaltjes bij opa’s en oma’s waar champignon roomsaus ineens een pastasaus was met broccoli en walnoten. Of de tijd waarin champignon roomsaus sowieso overal overheen, naast en door werd gesodemieterd.

Toch dagen we je uit ‘m deze kerst eens zelf te maken. Niet alleen om dat sentiment te prikkelen, maar vooral om erachter te komen dat champignon roomsaus eigenlijk erg lekker is.

Combineer de saus met vlees, of eet ‘m als een stroganoff met groentes.

> Naar recept: Champignon roomsaus

champignonroomsaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

10. Wodkasaus

Om deze lijst met sauzen voor het kerstdiner feestelijk af te sluiten, gooien we er toch nog even een goeie neut in. Want deze wodkasaus is alles wat je tijdens een boozy kerstdiner wilt.

Geen zorgen, de saus maakt niet teut, maar hij geeft wel die smaaksensatie die ‘sauzen met drank’ zo lekker kunnen hebben. En dat is precies wat we willen tijdens ons kerstdiner.

Combineer de wodkasaus met je aardappelgarnituur, maar hij gaat ook lekker samen met vis als zalm. Maar ook een sous vide gegaarde pulpo met een beetje van deze wodkasaus en andere smaakmakers erbij, zal het goed doen tijdens je kerstdiner.

> Naar recept: Wodkasaus

Alles voor het kerstdiner? Check nog even Culy Kerst Basics: alle kerst klassiekers op een rijtje (van rode wijnsaus tot coquilles bakken)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.