Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 8 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Fruitige chutney met gedroogde limoen en dadel uit NOOMI

Hoeveel Iraakse gerechten zitten er in jouw culinair repertoire? Wij moeten eerlijk bekennen dat wij deze vraag met ‘niet zo veel’ moeten beantwoorden. Met het vrolijke NOOMI Van Sara Shawkat is de kans groot dat die situatie snel keert. NOOMI neemt je mee langs de lekkerste uithoeken van de Iraakse keuken: van ijskoud tamarindesap tot rijstdumplings en deze fruitige chutney met limoen.

Het kookboek verschijnt dan wel pas later deze maand, Culy mag alvast een voorproefje delen. Deze fruitige chutney met limoen dus bijvoorbeeld, die je volgens Sara met een gerust hart overal bij kunt scheppen.

Sara over deze chutney

Sara over deze chutney: ”’Deze dip heeft alles wat je van een dip kan verwachten en meer. Met haar zwoele zwarte voorkomen is ze fruitig, kruidig, pikant en geeft je ook nog een aardse, zurige knuffel bij binnenkomst. Ook hier geldt, net als bij de amba in dit boek: deze chutney wil je standaard in je koelkast hebben staan.

Ze is lekker bij kubbeh en alles wat streetfood-gerelateerd is. Deze fruitige dame is thuis in de streets maar ook in de boujee-lifestyle, want ze blijkt ook goed te gaan op een elegant kaasplankje. Een femme fatale om van te houden.”

Chutney van Noomi
Bron: © Elza Jo Tratlehner

Noomi chutney met gedroogde limoen en dadel 

1. Rooster het mosterd-, koriander,- en komijnzaad in een koekenpan zonder olie gedurende 5 minuten op laag vuur. Schep regelmatig om zodat de specerijen niet verbranden. 

2. Maal de specerijen en gedroogde limoen in een vijzel met wat zout fijn. 

3. Breng de dadels samen met de gevijzelde specerijen, chilivlokken, het venkelzaad en de gemberpoeder en 400 milliliter water in een pan aan de kook en kook de dadels kapot; dit duurt ongeveer 25 minuten. Als er veel water verdampt is, voeg dan wat extra water toe. 

4 Pureer de chutney met limoen glad in een blender en breng de chutney met limoen op smaak met zout, wat extra chilivlokken of een beetje suiker. 

Noomi cover

> NOOMI van Sara Shawkat (Uitgeverij Fontaine) verschijnt op 16/8 en is online te koop.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.