Eendenborst met geroosterde hazelnoot en rodebessensaus

Dosia plukt bessen – het nieuwste kookboek van Dosia Brewer – is een ode aan koken met bessen. Met verfrissende recepturen loodst ze je door de veelzijdigheid van het ingrediënt. Van basque cheesecake met bosbessen tot Haagse bluf met een tic en deze eendenborst met hazelnoot en rodebessensaus… Wij snappen de bessenliefde hé-le-maal.

Bessen zijn kleine bommetjes van zoet en zuur: ideaal om gerechten van meer diepte en gelaagdheid te voorzien. Wanneer bessen in het seizoen zijn, draaien heel wat bessenstruiken overproductie en zijn ze daarom vaak spotgoedkoop. Ben je slim, dan maak je daarmee de lekkerste jam, gelei en chutneys waarmee je de rest van het jaar zoet bent.

Dosia legt je in Dosia plukt bessen haarfijn uit hoe je dat het beste aanpakt. Daarnaast heeft ze ook heel wat recepten voor gerechten waar je nú meteen van kunt genieten, zoals deze eendenborst hazelnoot en rodebessensaus. Simpel, origineel en vooral: héérlijk zoet-zout.

Eendenborst met hazelnoot en aalbessen uit Dosia plukt bessen
Bron: Erik van Lokven

Dosia over het gerecht

Dosia: “Dit gerecht is geïnspireerd door de klassieke Midden-Oosterse kip Fesenjan: langzaam gegaarde kip in een walnoten-granaatappelmelasse saus.

Ik gebruikte hazelnoten voor de saus en bakte de met specerijen ingewreven eend apart voor een eleganter bordje. In plaats van granaatappelmelasse roerde ik rodebessengelei door de saus. En zeg nou zelf: onze eigen rode bessen zijn toch net glimmende rode juwelen?

Je kunt voor dit gerecht natuurlijk ook kip gebruiken. Gaar die dan langzaam mee in de saus. De vegan variant met aubergine is trouwens een echte aanrader!”

Eendenborst met hazelnoot en rodebessensaus

Snijd het vet van de eend kruislings in. Meng de kaneel en een snufje van de nootmuskaat, chilivlokken, ½ theelepel zoutvlokken met 2 eetlepels olijfolie. Wrijf er het vleesgedeelte van de eend mee in. Masseer nog ½ theelepel zoutvlokken goed in het vet en laat afgedekt ± 1 uur op kamertemperatuur komen.

Maak intussen de saus. Rooster de hazelnoten kort in een droge pan. Schud op een bord en laat afkoelen. Verhit 1 eetlepel olie in een sauspan en bak de ui in ± 5 minuten al omscheppend lichtbruin. Houd een paar mooie hazelnoten apart en maal de rest heel fijn in het hakbakje van een staafmixer.

Doe de gemalen noten, 275 ml van de bouillon, het kaneelstokje, de rest van de nootmuskaat en 2 eetlepels bessengelei bij de ui en laat afgedekt ± 30 minuten heel zachtjes koken. Roer af en toe door en verdun eventueel met wat bouillon. Pureer de saus glad.

Leg de eend met de velkant naar beneden in een droge koekenpan en zet het vuur aan. Bak de eend op laag vuur ± 10 minuten. Draai om en bak de andere kant nog 2 minuten. Als je een kernthermometer hebt moet die tussen de 54-60 °C aangeven voor een mooi rosé gebakken eendenborst. Neem uit de pan en laat losjes afgedekt 10 minuten op een warme plek rusten.

Schep intussen het meeste vet uit de pan, blus af met de rest van de bouillon en roer goed eventuele stukjes van de bodem. Giet het bakvocht bij de saus en breng op smaak met de overgehouden bessengelei en eventueel wat peper en zout. Verwijder het kaneelstokje en roer er wat van de peterselie doorheen.

Snijd de eend in plakken, leg op een bord en schep er wat saus over. Bestrooi met de achtergehouden hazelnoten, peterselie en rode bessen. Bedruppel met wat extra bessengelei.

Make it vegan! 

Deze saus is heerlijk met geroosterde aubergine. Gebruik dan 4 aubergines in plaats van de eendenborstfilets.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Houd het groene kroontje aan de aubergine en snijd de aubergines in de lengte doormidden door het kroontje. Snijd het vruchtvlees kruislings in, zorg ervoor dat de schil heel blijft.

Meng ruim 2 eetlepels olie met ½ theelepel kaneelpoeder.

Leg de aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de aubergines met het oliemengsel en bak in het midden van de oven in 30-35 minuten zacht en gaar.

Maak intussen de saus en gebruik groentebouillon in plaats van gevogeltebouillon. Voeg nog ± 1 eetlepel lekkere olijfolie toe aan de saus voor het serveren.

Lekker met platbrood of rijst.

Dosia plukt bessen cover

Dosia plukt bessen (Fontaine Uitgevers) van Dosia Brewer is nú te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Eendenborst met geroosterde hazelnoot en rodebessensaus
Sluiten