Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Diner 10 mei 2021
Leestijd: 1 minuut

Culy Basics: zelf makkelijk champignonroomsaus maken

Een basis champignon-roomsaus maken, hoe doe je dat? Wel, zo dus. Dit recept is een handig basisrecept dat je er altijd bij kan nemen bij twijfel. Lekker bij steak, bij karbonades of bij gebraad. En vergeet die aardappelpuree voor erbij niet hé?

Ook handig: in tegenstelling tot in veel klassieke recepten gaat in deze champignon-roomsaus geen alcohol (zoals whisky of sherry), waardoor de saus geschikt is voor kinderen en iedereen die geen alcohol drinkt.

Tip: kastanjechampignons zie je soms als buitenbeetjes liggen in de winkel. In theorie zijn dat de minder perfecte groenten, maar in de praktijk is er vaak helemaal niets mis mee. Geef die arme buitenbeentjes dus ook eens kans, ze zijn om op te eten.

champignonroomsaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je een champignon-roomsaus

Snijd de champignons in kwarten. Verhit de boter in de pan op medium vuur en bak de stukjes champignons aan tot ze bruin kleuren. Hebben de champignons al snel alle boter opgenomen? Voeg dan een extra klontje boter toe.

Voeg het geperste teentje knoflook toe en laat meestoven. Kruid de champignons af met flink wat zwarte peper van de molen en een beetje zout.

Schenk de runderbouillon en de verse room in de pan. Laat de champignonroomsaus inkoken tot de gewenste dikte.

Klaar? Kruid af met peper en zout en wat verse krulpeterselie. Tip: voor wat frisheid zou je eventueel een beetje vers citroensap in de champignon- roomsaus kunnen druppelen.

champignonroomsaus in een pan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Lekkere recepten voor erbij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.