Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over mojo: de chimichurri van de Canarische eilanden

Saus: wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Of we ‘m nou maken om in te dippen, mee te smeren of gewoon een gerecht mee te overgieten, er zijn maar weinig gelegenheden waarbij we er nee tegen zeggen. Zo pleiten we dan ook graag voor meer mojo: een fris, licht-pittig west-Afrikaans exemplaar die – mocht je ‘m nog niet kennen – je leven een stuk smakelijker gaat maken.

Mojo

De saus is van origine een verzamelnaam voor allerlei hot sauces die je kon eten op de Canarische eilanden.  Inmiddels reist mojo vrolijk de hele wereld over en zien we afgeleide versies terug in tropische regionen als Mexico, Cuba, Spanje en Zuid-Amerika.

Waar we ‘m voor gebruiken? Een hoop. Van brood tot aardappelen en van salades tot marinade voor vlees, vis en groenten.

mojo
Bron: Pexels

Ingrediënten

Dat is ook meteen het mooie van mojo: zowel de smaak als het gebruik van de saus worden bepaald door de ingrediënten die op de plek te verkrijgen zijn. Volop variatiemogelijkheden dus. Zoeken we naar ingrediënten die in alle streken het meest overeenkomen, dan zijn dat olijfolie, knoflook, citrussap, paprika, chili, oregano en komijn. Ook verre smaakfamilie van de chimichurri dus. Proef je ‘m al?

Groene mojo

Die originele versies van de Canarische eilanden zijn grofweg in twee groepen in te delen. Dat eerste is de groene, met als hoofdingrediënt groene peper, peterselie en koriander. Lekker met vis, maar wij eten ‘m ook graag over groenten, met brood of door de salade.

Mojo saus
Bron: YouTube / Plating & Pairings

Rode mojo

En dan die rode: gemaakt van rode pepers en paprika en vooral lekker bij vlees, volgens de Canarische traditie. Maar ook aardappelen krijgen een extra dimensie door deze vloeibare smaakbom. Wel belangrijk: om de pepers iets minder spicy te krijgen, weken ze eerst even in ‘t water. Kunnen we er nóg meer van eten.

Maar naast de rode en de groene zijn er ook op de Canarische eilanden nog talloze varianten te verkrijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van mojo gemaakt van kaas, amandel of saffraan?

Recepten voor mojo

Voor een groene versie met koriander verwijzen je graag naar onze collega’s van Bon Appétit, en bij Saveur hebben ze dan weer de traditionele rode versie. En heb je het liefst meteen een versie inclusief aardappelen, kijk dan even hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.