Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

IJs gemaakt van rijst: we all scream for ‘ricecream’

IJs. Je denkt er in de herfst misschien niet als eerste aan, maar ook dit seizoen kunnen wij een bolletje ijs als toetje niet weerstaan. Maar wist je dat je ook heerlijk ijs kan maken van rijst? Deze ‘ricecream’ was opeens trending in Nederland. Met dank aan Yvette van Boven.

De juiste korrel

Dat rijst gebruikt kan worden in zoete gerechten is natuurlijk niks nieuws. Denk bijvoorbeeld aan rijstpudding of rijstepap. Als je namelijk de juiste soort rijstkorrel gebruikt (dessertrijst), is het een ideaal ingrediënt in nagerechten. Deze korrel is net als sushi- en risottorijst korter en dikker dan de meeste rijstkorrels.

Daarnaast bevatten deze korrels veel zetmeel. Tijdens het bereiden komt dit zetmeel vrij, wat je gerecht een volle en romige textuur geeft. Precies wat een zoet gerecht zo lekker maakt. En dat werkt dus ook heel goed in ijs.

rijstpudding
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ricecream met steenfruit

Begin deze maand was ricecream ineens populair in Nederland nadat culinair schrijver Yvette van Boven er een recept van deelde in de Volkskrant. Toen dit recept daarna ook nog in haar podcast met Teun van de Keuken werd vermeld, ging het helemaal viral.

Hartstikke leuk om uit te proberen als je een restje (ongekookte) risottorijst over hebt. Want wij kunnen ons zo voorstellen dat dit een ontzettend lekker en bijzonder ijsje oplevert!

Yvette topt haar ricecream af met geroosterde nectarines en havervlokken. De nectarines (een ander soort steenfruit gebruiken kan uiteraard ook) geven het dessert een lekkere frisheid en de havervlokken zorgen voor een prettige crunch. Met Yvette’s recept maak je overheerlijk vanille-ricecream, maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden.

Ricecream variaties

Vervang de vanille bijvoorbeeld door citrusschillen of kaneel voor een meer exotisch ijs, of maak je eigen pumpkin spice latte ricecream voor een heerlijk herfstig toetje.

Daarnaast kan je ook de smaak van de rijst meer op de voorgrond brengen door je ijs te infusen met Genmaicha (rijst-thee) en het gerecht af te toppen met gepofte rijst. Volksvoedsel #1 was nog nooit zo veelzijdig!

Andere nagerechten met rijst:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.