Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: rijstepap met gekarameliseerde appeltjes

Noem je het nou rijstepap of rijstpudding? Ach, wat zou het. Feit is dat deze rijstepap met gekarameliseerde appeltjes ontzéttend lekker is. Kies wat blozende rode appeltjes uit voor een mooi contrast met de witte rijstepap. We eten immers ook een beetje met onze ogen.

Voor het maken van rijstepap (of rijstpudding…) is dessertrijst heel handig. Dat staat in het schap bij de bakspullen. Deze rijstsoort bestaat uit kleinere korrels die veel zetmeel bevatten. Ideaal om een romig dessert mee te maken dus. Maar je kunt eventueel ook risottorijst of zelfs gewone rijst gebruiken. Dat duurt alleen iets langer om te garen: reken op zo’n 30 minuten.

rijstpudding
Nancy van Batenburg voor Culy

Rijstepap met gekarameliseerde appeltjes

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het goudbruin is.

Maak dan de gekarameliseerde appeltjes. Snijd de appels in parten (maar laat de schil eraan zitten) en verwijder de klokhuizen.

Smelt een klontje roomboter in een steelpannetje en leg de schijfjes appel erin. Voeg meteen de ahornsiroop en de kaneel toe. Laat op zacht vuur bakken, tot de appeltjes lekker zacht, mooi bruin en gekarameliseerd zijn. Karamel is héét, dus wees voorzichtig en gebruik een lepel voor het omdraaien van de appels.

Maak de rijstepap. Was daarvoor de rijst en doe ‘m in een steelpannetje. Schenk de melk erbij en voeg het merg uit het vanillestokje én het lege stokje toe aan de pan.

Breng de rijst aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de rijstepap pruttelen tot de rijst gaar is, dat duurt ongeveer 12 minuten. Blijf ondertussen voortdurend roeren, net als bij risotto.

Als de rijstepap dik genoeg is, voeg je de suiker toe. Haal de pan van het vuur en serveer de rijstepap in kommetjes of glaasjes. Schep er wat van de appeltjes op. Maak de rijstepap met gekarameliseerde appeltjes af met wat van het goudbruine amandelschaafsel.

 

rijstpudding

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.