Redactie
Redactie Dessertrecepten 12 okt 2012
Leestijd: 2 minuten

Om alvast in de herfstsferen te komen: Pumpkin Spice Latte ijs

Eens in de zoveel tijd komt Starbucks met een nieuwe variant en al jaren lang zweren duizenden mensen bij de herfstvariant: de Pumpkin Spice Latte. Nooit eerder was deze in Nederland te drinken maar dit jaar is alles anders…

Vanaf deze week is de Pumpkin Spice Latte (PSL) voor bepaalde tijd in 3 filialen in Amsterdam (Utrechtsestraat, Leidsestraat en Beethovenstraat) verkrijgbaar.

Omdat niet alleen wij dromen van deze herfstige latte-variant, kwam Starbucks met het idee om ijs te maken met deze smaak: Pumpkin Spice Latte Ice Cream. Zó lekker, maar (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Vanaf 1 november wordt het ijs in Amerikaanse Starbucks filialen verkocht waar het blijft tot en met 1 februari 2013.

PSL IJS

Omdat wij (en jullie waarschijnlijk ook) niet zo lang kunnen wachten totdat dit ijs in Nederland verschijnt, hebben we een heerlijk recept voor Pumpkin Spice Latte ijs. Het is weliswaar niet van Starbucks, maar even goed hartstikke lekker.

Verwarm de slagroom samen met de melk, 90 gram suiker en de kruiden in een pan terwijl je continu roert. Blijf roeren totdat de suiker is opgeloste het mengsel goed warm is. Roer de koffiebonen er doorheen en haal de pan van het vuur, bedek met een deksel en laat zo een uur rusten.

Meng in een kom de eidooiers en resterende suiker met een mixer. Zet de pan weer op het vuur en voeg wanneer het mengsel warm is een klein deel hiervan bij het ei-mengsel terwijl je goed roert. Roer totdat alles goed gemengd is en zorg dat het niet schift. Voeg dit mengsel vervolgens weer in de pan bij de rest en breng het tot het kookpunt.

Let op dat je tijdens het verwarmen en koken continu roert en vooral voorkomt dat de bodem aankoekt. Wanneer het mengsel dikker wordt en je een streep over een lepel kan trekken die niet meteen dicht vloeit is de custard klaar.

Zeef de custard door een fijne zeef en voeg (optioneel) het espressopoeder toe en mix totdat het volledig is opgenomen. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en laat het enigszins afkoelen, zet het bedekt met plasticfolie in de koelkast om het volledig te laten afkoelen.

Als je een ijsmachine hebt (lucky you), doe dan het mengsel hierin en bevries volgens de instructies. Geen ijsmachine? Geen nood, dit kost alleen wat meer werk. Zet de bak met custard in de vriezer en haal deze elk half uur eruit om vervolgens met een vork het hele mengsel door te spatelen. Dit voorkomt het vormen van kristallen. Herhaal dit totdat het ijs volledig bevroren is.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.