Redactie
Redactie Inspiratie 29 sep 2014

Van pandan tot basmati: de verschillende rijstsoorten ontrafeld

Er zijn z贸veel verschillende soorten rijst in de supermarkt verkrijgbaar dat we het soms gewoon niet meer weten. Wat is nu precies het verschil tussen basmati en pandan, en bij welk gerecht past zilvervliesrijst precies het beste?聽Wij zochten dat en nog veel meer over de verschillende rijstsoorten voor je uit.

Een schap vol soorten rijst, maar je komt eigenlijk altijd thuis met hetzelfde pak. Herkenbaar? Kijk dan eens naar onderstaand overzicht. Dan weet je precies welke rijstsoort je nodig hebt 茅n waarom.

Over de hele wereld vind je gerechten waarin het niet alleen ‘erbij’, maar ook als groot onderdeel van de maaltijd wordt gegeten. Denk aan Aziatische gerechten zoals聽nasi, curry聽en聽sushi, maar ook in de Spaanse paella en Italiaanse risotto speelt rijst de hoofdrol.

Witte rijst in het algemeen

Witte rijst聽ontstaat wanneer de rijstkorrel wordt geslepen, gepolijst聽en ontdaan van het zilvervlies, de kiem en de zemelen. Op deze manier krijgt de rijst haar mooie witte kleur, maar verliest het ook veel voedingsstoffen en smaak.

Juist omdat witte rijst weinig tot geen smaak heeft, laat het zich makkelijk verwerken in verschillende gerechten. Een soort聽all purpose聽rijstsoort dus en daarom聽is het聽ook niet gek dat deze variant聽het meest wordt gegeten.

Bron: Flickr

Lange聽korrel

Zilvervliesrijst is de volkoren tegenhanger van witte rijst. Deze korrel is onbewerkt, waardoor het haar聽voedingsstoffen 茅n smaak behoudt. Zilvervliesrijst聽heeft een nootachtige smaak en een stevigere beet dan witte rijst. Lekker met bijvoorbeeld聽nasi.

Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst聽heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad.

Een聽Thaise groene curry聽of andere聽Aziatisch gerechten聽zijn聽heerlijk met pandanrijst.

Basmatirijst聽heeft ook een lange korrel en komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar ook聽veel gegeten. Daarnaast zie je de rijst veel聽in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Haar naam heeft basmatirijst te danken aan haar fijne geur. Basmati is namelijk afgeleid van ‘vasmati’ uit het Sanskriet, wat geurig betekent.

De rijstsoort聽is vergelijkbaar met pandan, maar is dunner, langer en droger. Lekker met Indiase gerechten als dahl, kedgeree聽of een kip tikka masala.

Medium en korte korrel

Sushi-, risotto- en聽ook dessertrijst hebben een wat kortere en meer ronde korrel. Deze rijstsoorten worden ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze na het koken zo lekker plakkerig worden door聽het hoge percentage zetmeel in de rijst.

Kijk hier hoe je聽sushirijst het beste bereidt. Dessertrijst is natuurlijk heel geschikt voor聽rijstpudding.

Risotto聽wordt vaak gemaakt van arbario- of carnarolirijst. Naast risotto maakt men van deze Italiaanse rijstsoorten ook vaak rijstpudding.

Dan is er nog聽bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert聽twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.

Bijzondere soorten

Wilde rijst聽is eigenlijk geen rijst, omdat het afkomstig is van het zaad van een bepaald soort gras afkomstig uit Noord -Amerika. Het groeit vooral in meren en vijvers, maar wordt tegenwoordig vooral geteeld in grote rijstvelden. Wilde rijst is rijk aan eiwitten. vezels en aminozuren.

Lekker door een salade聽met geitenkaas.

Tot slot is ook Chinese聽zwarte rijst聽een veelgebruikte soort. Het wordt ook wel ‘verboden rijst’ genoemd en is volkoren. De korrels blijven na het koken stevig, maar kleven niet en kleuren heel donkerpaars.

Je vindt zwarte rijst in de meeste toko’s en sommige (exotische) supermarkten.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Van pandan tot basmati: de verschillende rijstsoorten ontrafeld
Sluiten