Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 jun 2024
Leestijd: 6 minuten

De lekkerste ijsjes (op een stokje of in een wikkel) uit de supermarkt volgens de redactie

Het is warm weer en je staat oververhit voor het vriesvak in de supermarkt: welke van de talloze ijsjes die de schappen flankeren neem je mee? Dit zijn onze favorieten!

Eerste hulp bij oververhitting!

Handijs: oftewel ijs in een wikkel

We deelden al eerder wat naar ons idee het lekkerste ijs is uit de supermarkt. Toen richtten we ons voornamelijk op schepijs. Maar nu de zomer weer voor de deur staat en er dus weer meer momenten gaan komen om met een ijsje in de hand in het zonnetje te gaan zitten (help het ons hopen!), vonden we het hoog tijd voor een overzicht van de lekkerste ijskoude traktaties op een stokje of in een wikkel (oftewel: handijs) uit de supermarkt.

De Culy-redactie stak de koppen bij elkaar en kwam al proevend en discussiërend tot een top 9 van de lekkerste ijsjes uit de supermarkt.

De lekkerste ijsjes op een stokje uit de supermarkt

1. Gruvi Pistachio van Sammontana

Met stip op één: de pistache-ijsjes van het Italiaanse Sammontana. Sinds we ze ontdekten bij AH, verlangen we elke dag naar zo’n ijsje uit de supermarkt. Hoe ze daar terecht zijn gekomen, we don’t know – misschien hangt het samen met de pistachetrend. Maar we hopen dat ze voor altijd in het assortiment blijven.

Verwacht: romige vanille-gelato met krokante stukken pistache-swirl, met een coating van pistache en knapperige pistachenoten. Een beetje wennen is misschien dat de buitenlaag geen harde ‘knak’ geeft, maar de pistachenootjes maken dat helemaal goed. Er zit ook een lekker zoutig element in.

Te koop bij AH

@culynl

Zijn dit onze nieuwe favoriete ijsjes? We LOVE pistache, dus toen we deze pistache-ijsjes spotten in de supermarkt, waren onze verwachtingen hóóg. Zijn ze zo lekker als we hoopten? #ijsjes #gespotindesupermarkt #pistache #sammontana #gruvi

♬ Hell N Back (feat. Summer Walker) – Bakar

2. Gruvi Mitico Croccantino van Sammontana

Een goede tweede plaats gaat naar een broertje van het pistache-ijsje; de ‘Mitico Croccantino’ (wat volgens Google Translate iets van ‘fantastische brokjes’ betekent in het Italiaans – dus misschien moeten we dat maar gauw vergeten).

Wat voor ijs we hier in de kuip hebben: vanille-gelato met salted caramel-swirls en een coating van gezouten karamel met daarin stukjes krokante koek en amandel. We weten het: we zijn de afgelopen jaren doodgegooid met salted caramel in zo’n beetje alles dat los en vastzit, maar deze ijsjes hebben toch écht klassieke Italiaanse charme. En dus is die gezouten karamel (die trouwens echt wel goed zout is) hier helemaal goedgekeurd.

Te koop bij AH

Gruvi ijsjes uit de supermarkt
Nancy van Batenburg voor Culy

3. Raketje

Nostalgie ten top en daarom niet te verslaan: het goede oude Raketje van Ola. Iconisch uiterlijk, iconisch kleurschema en die smaken pik je er ondertussen blind tussenuit. Wist jij trouwens dat dit de officiële smaken zijn van een Raket: framboos, sinaasappel, ananas? En dat de Raket al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland is?

Te koop bij alle supermarkten

4. Festini perenijsjes van Ola

Tja, eigenlijk net zo’n ijskoud stukje jeugdsentiment als het Raketje en met minstens zo’n herkenbare smaak: het is niet voor niets dat het perenijsje ook al vereeuwigd werd in een chocolade-paaseitje. Wat we tevens zo top vinden aan dit ijsje: waar andere (goedkope) waterijsjes nog weleens aanvoelen als een keihard ijsblokje, is de textuur van het perenijsje lekker zacht. Het is ook een van de weinige ijsjes die je voor je kind koopt zonder te denken dat je hem iets radio-actiefs aanbiedt.

Te koop bij alle supermarkten

Culy Homemade: chocolate chip cookie-ijsjes met salted caramel

5. Claudi & Fin frozen yoghurt ijsjes

En als we dan toch aan de allerkleinsten denken, dan denken we ook aan de schattige frozen yoghurt-ijsjes van Claudi & Fin. Lekker klein en dus passen ze met z’n negenen in een pak. Ze zijn bedacht door twee Britse moeders die hun kinderen – die Claudi en Fin heten – graag ijsjes van goede ingrediënten voor wilden zetten.

De ijsjes van Claudi & Fin bevatten Griekse yoghurt, volle melk, fruit én 30% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Je krijgt er meteen drie smaken tegelijk van: mango, aardbei, en perzik-abrikoos. Lekker fris, zacht én dus ook fijn voor de kleine trek.

Te koop bij Plus, Coop, Jumbo en AH

6. Liuk van Ola

Misschien het meest polariserende ijsje in dit rijtje, want niet iedereen is te porren voor citroenwaterijs en dan nog dat stokje, gemaakt van klassieke laurierdrop. Over dat dropstokje hebben we sowieso nog heel veel vragen, want: hoe kwamen ze op het idee? Zijn de Italianen fan van drop? En: sinds wanneer zijn citroen en drop een gouden combinatie? En toch werkt het in de Liuk-ijsjes van Ola, vooral als het écht heel warm is en je snakt naar verfrissing. Niet voor niets is het ‘t meest verkochte ijsje in Italië.

Te koop bij alle supermarkten

7. Magnum Almond

Culy’s Ogechi krijgt geen genoeg van Magnum Almond: “Waarom bestaan er geen chocoladerepen met die amandel! Zo ontzettend lekker, ik eet deze ijsjes ook echt alleen voor de buitenkant.” Volgens onze Culy-redacteur is het vooral fijn aan dat de chocolade niet zo brokkelig is als je erop kauwt, wat vaak het geval is bij chocolade die erg koud is – en dus ook bij veel andere merken chocoladeijsjes.

Te koop bij alle supermarkten

8. Mango-Passie-ijsjes van IJsbaart

We kwamen de Mango-Passie-ijsjes van IJsbaart op het spoor doordat ze door kleine kinderhandjes werden aangewezen in de supermarkt (toegegeven: we waren best trots dat er voor zo’n verantwoorde keuze werd gegaan tussen alle felgekleurde disco-ijsjes), maar sindsdien kunnen we niet meer zonder. Ze hebben die romige, zachte smaak van verse mango en zijn daarmee ultiem verfrissend en verkwikkend. Er is 0% suiker aan toegevoegd, alleen een beetje bananenpuree van The Banana Factory.

Smaken doen ze een beetje als dat mango-ijs dat Australian jaren geleden verkocht (toen ook al een favoriet). Misschien was hun geheim ook wel de toevoeging van een vleugje passievrucht…

Te koop bij AH en Crisp

Ijsbaart mango-passie ijsjes uit de supermarkt
Nancy van Batenburg voor Culy

9. Mars Ice cream en Snickers Ice cream

Als er bij ons geen voorraad Marsijsjes in de vriezer ligt, dan moet dat volgens Culy’s Melvin toch zeker een bergje Snickers ice cream zijn. Want als er iets is dat je favoriete candybar nóg lekkerder kan maken, dan is het wel door ‘m koud te leggen. En in de overtreffende trap: door er roomijs in te stoppen. Een gouden formule, we zeiden het al.

Tot slot nog een fijne tip voor een geslaagd relaxed etentje thuis: sluit je diner af door een doos met een van bovengenoemde soorten ijsjes uit de supermarkt open te trekken. Dat blijft namelijk áltijd een magische traktatie waar iedereen verrukt van zal zijn…

Te koop bij alle supermarkten

Mars Ice cream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer over ijsjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.