Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Niet weggooien: wat kun je allemaal doen met citrusschil?

Veel recepten vragen om het sap van citrusvruchten: van citroen tot limoen tot sinaasappel. Maar gooi de vrucht niet weg: de citrusschil is namelijk ook een fan-tas-tische smaakmaker.

Wil je de schil gaan gebruiken, dan is het natuurlijk het beste om hiervoor onbespoten, biologisch citrusfruit te nemen. Kun je dat niet krijgen, was het fruit dan goed en boen het droog, om de waslaag te verwijderen (daar wordt citrusfruit mee bespoten om uitdroging te voorkomen).

citrusschil

Van rasp tot zesteur

Gebruik een rasp en ga langs de schil om de sliertjes op te vangen. Dat gaat natuurlijk het beste als de vrucht nog heel is (doe dit dus idealiter voordat je het sap gebruikt). De raspen van Microplane zijn wat ons betreft onmisbaar in de keuken.

Je kunt ook een zesteur gebruiken, waarmee je fijne sliertjes van de citrusschil trekt. Allemaal niet in huis? Het kan ook met een dunschiller, waarna je de schillen in dunne sliertjes snijdt met een scherp mes.

Let wel op dat je zo min mogelijk wit meeraspt: dat is erg bitter en niet zo aromatisch als de schil.

citrusschil limoen

Toptip: vermaal ze tot poeder

Een toptip is om schillen te drogen, tot poeder te vermalen en in te vriezen. Zo heb je altijd citrus bij de hand om gerechten een oppepper te geven.

Dat doe je door stukjes schil (zonder het wit) op een plaat met bakpapier te leggen en een paar dagen te laten (lucht)drogen. Of zet ze 4 uur in een oven op 75 graden. Als de schillen droog zijn, maal je ze fijn in en keukenmachine of een vijzel.

Wat kun je er allemaal mee doen?

 • Wist je dat hutspot enorm opknapt van wat geraspte sinaasappelschil of mandarijnenschil? Dit fruit doet het natuurlijk perfect bij de wortelen die door hutspot zitten; het maakt het zoeter, frisser, geuriger.
 • Een beetje gerapte citroenschil over je risotto maakt ‘m nóg lekkerder. Heerlijk over deze risotto met pompoen en worstjes of deze paddenstoelenrisotto.
 • Zelf een chocoladereep maken met álles wat je lekker vindt, is doodeenvoudig. Lekker fris met wat geraspte citrusschil over je choco.
 • Visje gebakken? Een beetje geraspte limoenschil of citroenschil maakt je visgerecht tien keer frisser.
 • Ga je kippendijen, eendenborst of karbonades bakken? Leg ze dan eerst in en lekkere marinade waar je wat citrusschil aan toevoegt. Van limoen tot sinaasappel: het is allemaal lekker bij gegrild vlees.
 • Zalig in cocktails! Bijvoorbeeld in een negroni of een champagnecocktail.
 • In gebak of cakes is het een geweldige smaakmaker. Voeg het toe aan je financiers of je ricotta-amandel-citroencake.
 • Soepen zijn vaak zo lekker hartig en verwarmend, maar kunnen soms wel een extra smaakmaker gebruiken. Met wat citrusrasp voeg je heel makkelijk een extra laagje smaak toe.
 • Een couscous- of pastasalade wordt extra fris door toevoeging van wat citroenrasp. Lekker door de tabouleh of tuinbonensalade.
 • Laat wat rasp meebakken met je granola voor een fruitige smaak.
 • Eet je graag pannenkoekjes voor het ontbijt? Met wat citroen- of sinaasappelrasp erdoorheen worden ze helemaal top. Of probeer eens deze Dutch Baby.
 • Voeg het toe aan losse thee en laat dat trekken in gekookt water. Superfris!
citrusschil

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.