Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 22 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

8x luie en makkelijke rijstgerechten die je zo op tafel zet

Van rijst krijgen we nooit genoeg. Doordat het zo veelzijdig is kun je er alle kanten mee op, zelfs als het al een dag oud is. Met deze makkelijke rijstgerechten zet je binnen de kortste keren een heerlijk gerecht op tafel.

En de dagschotel in luilekkerland is: rijst!

1. ‘Luie’ tomatenrijst met ei

Je hebt makkelijke eenpansgerechten en je hebt gerechten die zó makkelijk zijn dat we amper van koken kunnen spreken. Dit “recept” voor luie tomatenrijst met ei valt in die laatste categorie. Comfortfood was nog nooit zo snel binnen handbereik.

> Recept: ‘Luie’ tomatenrijst met ei 

Luie tomatenrijst met ei / makkelijk weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Ochazuke (snelle Japanse rijst met zalm en groene thee)

Ochazuke is een Japans gerecht waarbij groene thee gebruikt wordt om over de rijst heen te gieten. Met die eenvoudige handeling creëer je een soort hartige rijstsoep, die nog lekkerder wordt met zalm en andere toppings. Hoewel het er best spectaculair uitziet, heb je er in feite amper werk aan.

> Recept: Ochazuke 

Ochazuke
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Pittige eieren met rijst en bosui (in 5 minuten klaar)

Zet je timer maar vast, want deze pittige eieren met rijst zijn écht in 5 minuten klaar en dus valt dit perfect onder het kopje ‘makkelijke rijstgerechten’. De shortcut zit ‘m in het feit dat je kant-en-klare gestoomde witte rijst uit de supermarkt gebruikt. Is dat lui? Nee, slim.

> Recept: Pittige eieren met rijst en bosui

pittige eieren met rijst en bosui
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Makkelijke misokip uit de oven met rijst en gebakken ei

Miso is in de afgelopen jaren van dat mysterieuze goedje uit de toko uitgegroeid tot vaste waarde in de koelkast. Logisch: het is een makkelijke smaakmaker die gerechten in één klap een onwijze boost geeft. Kijk maar naar dit makkelijke doordeweekse maaltje van misokip uit de oven. Terwijl de kip in de oven gaart, kun jij de rijst koken en de eieren bakken.

> Recept: Makkelijke misokip uit de oven met rijst

Misokip met rijst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Nasi goreng met bacon en kimchi

Nasi is één van die makkelijke rijstgerechten die ongelofelijk lekker en ideaal zijn om al je restjes groenten (en rijst) op te maken. Gebruik gekookte rijst van een dag oud of koop voorgekookte rijst in de supermarkt.

> Recept: Nasi goreng met bacon en kimchi 

rijst koken nasi goreng
Bron: Unsplash

6. Poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes

Een poké bowl is super makkelijk te maken. Je kookt rijst en legt er je favoriete toppings bovenop. Ideaal wanneer je een vullende maaltijd wil, maar niet urenlang in de keuken wil staan.

> Recept: Poké bowl met zalm

Afbeelding van een poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes
Bron: Unsplash

7. Garnaal en krokante rijst met citrus

Dit is zo’n gevalletje waarbij je van iets ouds, iets fantastisch maakt. In dit recept van de Amerikaanse website Bon Appétit wordt de rijst à la minute gekookt, maar je kunt ook gewoon rijst gebruiken die je als restje in de koelkast hebt staan. Je bakt ‘m namelijk super krokant in de koekenpan wat alleen maar makkelijker gaat met oude rijst.

> Recept: Krokante rijst met garnalen en citrus

krokante rijst
Bron: Bowonpat via Adobe Stock

8.Super snelle Griekse tomatenrijst

Griekse tomatenrijst belichaamt de essentie van de Mediterrane keuken op perfecte wijze: eenvoudige ingrediënten die samen een steengoed gerecht creëren. Dit bijgerecht moet je absoluut een keer proberen.

Griekse tomatenrijst
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

> Recept: Griekse tomatenrijst

Meer makkelijke rijstgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.