Rijstpudding: net als vroeger, maar dan met een twist

Culy 3 aug 2014 Dessertrecepten

Oh, jeugdsentiment: rijstpudding als toetje, voordat de periode van pakken vla op tafel aanbrak. Romig, met een beetje bite, en heel veel kaneel. Waarom eten we het tegenwoordig eigenlijk nog maar zelden?

Tijd om de rijstpudding weer op tafel te zetten! Maar nu uiteraard met een moderne twist.

De basics

Allereerst de basis: de pudding maken. Neem hiervoor 1 kopje reeds gekookte witte rijst en 2 kopjes melk, met suiker naar smaak (hoe zoeter, hoe meer suiker je toevoegt) en een paar eetlepels roomboter voor extra romigheid. Er bestaat ook speciale dessertrijst, hiervoor zijn de verhoudingen met melk iets anders (check daarom altijd de verpakking).

Doe alles samen in een diepe sauspan, liefst met een beetje een dikke bodem. Kook op zacht vuur zo’n 20 minuutjes, totdat alle melk door de rijst is opgenomen.

Stock

Smaakmakers

Nu kun je smaakmakers gaan toevoegen. Ga op de klassieke toer met kaneel, (verse) vanille en rozijntjes. Of maak het wat exotischer met citroen- of limoenrasp, een beetje kokosrasp en mango als topping. Partjes appel erbij doet het overigens ook heel goed. Of geurig Arabisch: met saffraan, kaneel en pistachenootjes.

Maar in principe kun je alles gebruiken als topping: vers fruit, bessen, noten, zaden, maar ook jam, siroop of fruitcompote. En als je lekker decadent wil doen: geraspte pure chocolade en verbrokkelde koekjes, zoals kletskoppen. Te lekker!

Stock

  • (Dessert)rijst
  • Melk
  • Suiker
  • Roomboter
  • Smaakmakers, zoals kaneel, vanille, rozijntjes, fruit, enzovoorts
Reageer op artikel:
Rijstpudding: net als vroeger, maar dan met een twist
Sluiten