Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer zijn de mosselen nou eigenlijk in het seizoen?

Het Zeeuwse zwarte goud, de parels van de Noordzee, maar bovenal misschien wel de bekendste Hollandse frutti di mare: de mosselen! De laatste jaren is de van oorsprong Zeeuwse maaltijd steeds populairder geworden en tegenwoordig gaat men zelfs thuis in de weer met de mosselpan. Maar wanneer begint en eindigt het mosselseizoen nu eigenlijk? Culy zocht ‘t voor je uit!

We verklaren het mosselseizoen voor geopend

Des te verser de mossel is, des te lekkerder ‘ie zou moeten zijn, zo gaat het verhaal. En daar zit ook een kern van waarheid in, want alles is lekkerder als het vers is. Toch is dit bij schaal- en schelpdieren nog altijd nét even iets belangrijker en daarom eet je mosselen ‘t beste in het mosselseizoen. Maar van wanneer tot wanneer loopt dat nu?

Mosselseizoen: van juli tot en met april

De start van het mosselseizoen is doorgaans de tweede week van juli. De mossel heeft dan een vleespercentage bereikt van meer dan 34% en is daardoor geschikt voor consumptie. Oftewel: je hebt lekker wat te happen!

Sergio Herman (dé mosselkoning van ons land) vertelt in zijn nieuwe boek Hommage dat je mosselen tegenwoordig het hele jaar door kunt eten. En dat klopt: het Zeeuwse goud is het hele jaar door in de supermarkt te vinden, maar ze zijn – volgens Sergio – op hun best vanaf september tot en met november. Nu dus! Gauw naar de visboer of de versmarkt.

Mosselen carbonara uit Hommage van Sergio Herman

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.