Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Turkse kaymak: dit is je nieuwe vervanger voor zure room

Turkse kaymak (ofwel ‘kajmak’) werd al eerder gespot bij de Turkse supermarkt, maar ook bij de ‘gewone’ supermarkt troffen we blikjes met het goedje aan. Dat riep nogal wat culinaire vraagtekens bij ons op. Want wat is kaymak voor product en waar wordt het vooral in gebruikt? Maak je borst maar nat: dit wordt je nieuwe favoriete zuivelproduct.

De gewaardeerde Turkse keuken biedt een scala aan smaken, texturen en gebruiken. Het is dan ook ontzettend leuk om telkens nieuwe producten tegen te komen waar je eerder niets van afwist, maar waarvan je had gehoopt het eerder te hebben ontdekt. Dit is het verhaal achter Turkse kaymak.

> Ook interessant: alles over Boza: een bijzonder Turks drankje, gemaakt van mais

Turkse gerechtjes op een schaal
Bron: Ponyo Sakana via Pexels

Boter, kaas en… kaymak

Kaymak is een romig zuivelproduct dat gemaakt kan worden van de melk van de koe of die van waterbuffels(!). De rijping bepaalt hoe fris de kaymak uiteindelijk wordt. Het product heeft veel dezelfde kenmerken als zure room. Kaymak bevat 60% melkvet en heeft daardoor een dikke, romige textuur, die lijkt op die van roomboter. Uiteindelijk mag kaymak gerekend worden tot de room-familie.

De populariteit van dit goedje komt voort uit Turkije. Kaymak wordt in landen waar het geliefd is voornamelijk zelfgemaakt: de kwaliteit van kaymak uit de winkel blijkt zelfs onder te doen voor de homemade-varianten.

Gerechten met kaymak

Dit product wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Als vulling voor vers brood, op börek en pannenkoeken bijvoorbeeld. Ook wordt het zoet gegeten in combinatie met honing en op die manier bij gebak geserveerd. Denk maar aan het goddelijke gerecht kunefe. Je kunt het dus bij veel verschillende maaltijden gebruiken. Daar komt de overeenkomst met zure room dus ook weer vandaan.

Kaymak wordt in veel landen als veelzijdig product gebruikt. In Afghanistan maken ze er broodbeleg van en gebruiken ze het (bij speciale gelegenheden) in de thee als topping. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Waar koop je het?

De Turkse supermarkten hebben gegarandeerd kaymak voor je klaarstaan. Ze zijn te verkrijgen van verschillende merken. Je treft ze aan in een blikje of in een bakje. Er bestaat ook een variant die al gecombineerd is met honing, wel zo gemakkelijk. Ook bij Albert Heijn hebben we kaymak inmiddels gespot.

Dus, vervang je zure room eens voor kaymak: geheid een succes!

Meer Turkse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.