Culy Homemade: gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter (cilbir)

Cilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter) is typisch zo’n gerechtje waar je bij de eerste aanblik meteen in wil duiken. En dat mag ook: lekker door elkaar roeren, die ingrediënten in je kommetje. Liefst met een goed stuk toast.

Geen zin in de klassieke scones en Paasbrood bij je Paasontbijt? Ga op culinair avontuur met Cilbir (spreek uit als ‘tjulbur’). Dit goddelijke Turkse ontbijtgerecht stamt al uit de 15e eeuw. Lekker is het nog steeds.

Oorspronkelijk wordt de chiliboter voor cilbir gekruid met pul biber: Turkse, gedroogde chili. Kun je die niet krijgen? Vervang ze door gewone gedroogde chili of zelfs door Piment d’Espelette.

We maken dus knoflookyoghurt en chiliboter, maar deze gepocheerde eitjes worden extra lekker met wat mooie groene koriandersaus.

Cilbir gepocheerd ei ontbijt

Zo maak je deze cilbir

Maak eerst de knoflookyoghurt. Meng daarvoor de Turkse yoghurt met de dille, een snuf zout, flink wat zwarte peper en de geraspte knoflook. Dek af en zet een uurtje in de koelkast.

Maak dan de koriandersaus. Hak de koriander grof en doe ‘m samen met de knoflook en olijfolie in een keukenmachine. Tip: je kunt de saus eventueel ook bereiden in een vijzel.

Tijd voor de chiliboter! Smelt daarvoor de boter samen met de gedroogde chili, cayennepeper en komijn in een klein steelpannetje. Laat de gesmolten boter nog een minuutje zachtjes bruisen en haal de pan dan van het vuur.

Pocheer de eieren voorzichtig in een pan met zacht kokend water en een scheutje azijn. Opfriscursus nodig? Gebruik dan deze methode. Laat de eitjes even uitlekken op wat keukenpapier.

Schep in 4 kommetjes of bordjes wat van de knoflookyoghurt (tip: doe de hummus-swoosh!). Leg de gepocheerde eieren er voorzichtig op. Druppel er wat van de chiliboter en koriandersaus overheen en maak af met een snuf zout en een takje dille.

Lekker met wat toast, om de cilbir mee op te dippen.

Cilbir recepten Paasontbijt

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste inspiratie in je inbox

Reageer op artikel:
Culy Homemade: gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter (cilbir)
Sluiten