Redactie
Redactie Inspiratie 1 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Alles over sumak en waar je het voor kunt gebruiken

We zagen het voor het eerst in de kookboeken van Yotam Ottolenghi, maar nu we het kennen lijkt het alsof sumak meer en meer gebruikt wordt. Maar wat is sumak eigenlijk? En beter nog: waar kun je het voor gebruiken?

Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Wist je trouwens dat sumak één van de hoofdbestanddelen voor za’atar is?

Zelf kochten we een flinke hoeveelheid op de Spice Bazar van Istanbul, maar je kunt het ook verkrijgen bij gespecialiseerde webshops, sommige supermarkten en Midden-Oosterse winkels. In Amsterdam kun je het gegarandeerd vinden bij De Peperbol en De Volkskruidentuin.

De sumakplant

Sumak in en over gerechten

Waar veel kruiden en specerijen het beste gedijen met een beetje extra warmte en tijd, kun je sumak juist het best vlak voor het serveren of mengen toevoegen.

Door de frisse citroen-achtige smaak past het bij ontzéttend veel gerechten. Zo is het zalig over verse tomaten, mozzarella, (gegrild) vlees, vis en salades. Ook past het erg goed bij granaatappelpitjes, heerlijk voor door een salade of over mozzarella.

Grof gemalen sumak

Voor ons is het de ultieme last minute smaakmaker voor dips en dressings. Het geeft namelijk met slechts een snufje elk gerecht een opkikker, van labneh tot hummus en guacamole.

Tot slot dé tip van Yotam Ottolenghi: gebruik sumak door drankjes en cocktails! Op Food52 lees je daar een uitgebreid artikel over, inclusief zijn recept voor een sumak-wodka martini.

hummus mooi presenteren met olie en kruiden
Hummus met sumak

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Alles over sumak en waar je het voor kunt gebruiken
Sluiten