Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Manakeesh is de Libanese pizza die voor het ontbijt (!) wordt gegeten

Zeggen Napolitanen pizza, dan zeggen Libanezen manakeesh. Dit belegde platbrood heeft minstens evenveel charmes als zijn Italiaanse tegenhanger en wordt er zelfs al bij het ontbijt gegeten.

Willen we daar meer over weten? Uiteraard.

Wat is Manakeesh?

Manakeesh is Libanees platbrood met toppings. Daar bestaan verschillende recepten voor, maar doorgaans wordt er met gist gewerkt om het deeg enige rijzing te geven. Afhankelijk van de verhoudingen daarvan zien we plattere en luchtigere versies voorbijkomen.

De lekkerste variant van manakeesh die we hebben gespot ziet eruit als een miniversie van Napolitaanse pizza. Juist: met donzig, fluffy deeg en met hier en daar een donkere brandplek. Werp een blik op onderstaand filmpje en je snapt wat we bedoelen.

Net als bij pizza is een hoge baktemperatuur ook bij manakeesh wenselijk. Traditioneel worden ze gebakken in houtgestookte ovens, zo rond de 260 à 300 graden.

Za’atar en andere toppings

Hoewel manakeesh op verschillende manieren wordt belegd, is za’atar als topping veruit het meest gebruikelijk. Even kwijt wat dat ook alweer was? We frissen het voor je op: za’atar is een Midden-Oosterse kruidenmix met oregano, sesam, sumak en zout als belangrijkste ingrediënten (variaties hierop naargelang de regio zijn mogelijk).

Voor manakeesh wordt za’atar in gelijke delen gemengd met olijfolie en uitgesmeerd op het deeg alvorens dat de oven ingaat. Andere mogelijke toppings zijn lamsvlees, geraspte kaas (vaak akkawi: een soort plaatselijke mozzarella) of een mengsel van ui en tomaat.

Hier scoor je zo’n manakeesh

In Londen vind je heel wat Libanese bakkerijen en bijgevolg is de speurtocht naar manakeesh daar niet zo’n moeilijke opgave (dit lijstje met Libanese bakkerijen in Londen is bijvoorbeeld een goed uitgangspunt).

Bij ons is het al wat moeilijker, maar gelukkig ook niet compleet onmogelijk. In de hoofdstad kun je het in ieder geval bestellen bij Maz Mez in West, zowel met za’atar of kaas als met vlees. Ook de opgerolde platbroden van The Lebanese Sajeria (manousheh) komen enigszins in de buurt van dit concept. In Rotterdam moet je dan weer bij Zayt & Za’atar zijn en schroom ook niet om er in de rest van het land naar te vragen bij Libanese restaurants.

Manakeesh maken

Zelf maken? Neem er een goed recept voor manakeesh bij en zet je oven maar vast op de hoogste stand. Heb je een pizzasteen? Verwarm ‘m dan zeker mee. Goed om te weten: onder za’atar is veel kwaliteitsverschil. Sommige potjes zijn een beetje muf, anderen zijn weer heel geurig en geven je huis instant een mediterrane gloed. Met die van SOUQ (verkrijgbaar bij AH) zit je sowieso goed.

Meer uit de Libanese keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.