Redactie
Redactie Diner 27 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Lekker basisrecept voor shakshuka (een heerlijk gerecht met tomaat en ei)

Het mag dan officieel een ontbijtgerecht heten, maar shakshuka komt bij ons regelmatig op tafel als snel en makkelijk diner. De combinatie tussen eieren, gegaard in paprika-tomatensaus, specerijen en brood doet wonderen voor je humeur. Dit is een fijn basisrecept voor shakshuka.

Overal ter wereld wordt shakshuka gegeten, maar ook overal weer net even anders. Niet gek als je je bedenkt dat tal van ingrediënten er lekker bij smaken en je het gedurende de hele dag kan eten. Culy dook de boeken in en ging op zoek naar wat het nu precies is.

Eigenlijk weet niemand precies waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Sommigen zeggen Tunesië, anderen zeggen Jemen en weer anderen hebben het over Ottomaanse Rijk. Wat we wel weten, is dat het gerecht gemaakt wordt met eieren die worden gepocheerd in een pittige saus op basis van tomaten, chili pepers, uien en vaak komijn.

Naast dat het veel in Noord-Afrikaanse en Arabische landen wordt geserveerd (onder andere Tunesië, Libanon, Marroko, Israël en Egypte) zien we het ook in heel veel andere gebieden. Zo kent Turkije bijvoorbeeld menemen wat op praktisch hetzelfde neerkomt, en Mexico het onbijtgerecht huevos rancheros.

Shakshuka basisrecept
Unsplash

Het succes van shakshuka

Eigenlijk kent shakshuka alle factoren voor een succesvol gerecht. Zo is het makkelijk en snel te maken, kan je er je eigen draai aan geven en is het een bom van verschillende smaken. En oja: je kan het de hele dag door eten.

Maar, er is meer! Zo kan je het hele gerecht in slechts één pan maken én volstaat het als volwaardige maaltijd. Het bevat namelijk groenten, eiwitten, veel smaak en het vult ook nog eens goed.

Om een goddelijke shakshuka op tafel te zetten heb je dus eigenlijk maar weinig nodig, maar wat wel belangrijk is dat je een aantal basisingrediënten gebruikt (tomaten, uien, eieren, pepers) én de nodige portie liefde.

.

Shakshuka basisrecept

  1. Rooster in een droge pan de komijn op hoog vuur, gedurende twee minuutjes. Voeg de olijfolie toe en bak hierin de uien voor twee minuten.
  2. Voeg nu de paprika’s, pepers, de suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie en twee eetlepels koriander toe, en bak op hoog vuur zodat het mooi verkleurt.
  3. Meng vervolgens ook de tomaten, saffraan, cayenne peper, zout en peper erdoor en kook op laag vuur gedurende vijftien minuten. Voeg genoeg water toe zodat het de consistentie van een pastasaus krijgt en proef of het geheel goed op maak is.
  4. Verdeel eventueel het mengsel over meerdere pannen en zet deze op middelhoog vuur (niet noodzakelijk als je pan groot genoeg is).
  5. Breek de eieren boven de saus, breng op smaak met zout en peper en kook nog 10-12 minuten op laag-middelhoog vuur.
  6. Als de eieren gestold zijn besprenkel je het geheel met koriander en serveer met lekker witbrood of goede pita’s.

Meer basisrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.