Redactie
Redactie Inspiratie 27 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Move over burgers: kebab is dé nieuwe trend in culi-land

Kebabzaakjes zijn voor Engeland wat de old fashioned snackbar voor ons is. Gelukkig wordt de kwaliteit van kebab (ook in Nederland) steeds beter en lijkt het gerecht bezig met een revival. Move over burgers, kebab is dé nieuwe trend in culi-land!

Kebab is een van oorsprong Turks gerecht dat zijn naam dankt aan het Ottomaanse tijdperk. Daar werd het (nog rauwe) vlees op een grote spit geregen waarna het draaiend boven vuur werd gegaard.

Hiervan komt ook de naam döner kebab, wat draaiend gebakken vlees betekent. Wanneer het vlees gaar was werd het vanaf de spies in reepjes gesneden en geserveerd.

Is kebab de nieuwe burger?

Het afgelopen jaar stond in het teken van culinaire burgers. In grote steden over de hele wereld werden hippe zaakjes geopend waar louter gourmet burgers op het menu stonden met allerhande toppings. Deze zaakjes zijn er nog steeds, maar ook de kebab lijkt bezig met een opmars.

Zo is het in Engeland immens populaire gerecht het hoofdingrediënt van de nieuwe zaak van Noam Bar, partner in crime van Yotam Ottolenghi. En dat is niet de enige zaak, want ook bij Babaji Pide (van de oprichter van Wagamama en sterrenzaken Hakkasan en Yauatcha) kom je voor first class kebab.

En wat dacht je van Chifafa, waar smaakvolle, verse en vooral gezonde (!) kebab de hoofdrol heeft. Dit restaurant heeft tevens als missie om ‘de reputatie van kebab in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren’ en maakt alleen gebruik van alleen het beste vlees dat lange tijd (soms wel 24 uur) wordt gemarineerd.

Trends in Nederland

Zoals we bij veel (soortgelijke) trends zien is dat ze na niet al te lange tijd overwaaien naar Nederland. Want net als de burgers en foodtrucks die eerst in de VS en UK razend populair waren, zijn deze niet meer weg te denken uit ons culinaire straatbeeld.

We zijn dan ook erg benieuwd of ook de kwaliteits-kebab naar Nederland komt en ook onze smaakpapillen voor zich wint. En als het (minstens) net zo goed smaakt als dat het klinkt, kunnen wij niet wachten!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.