Hotdog lover? Dit zijn de lekkerste hotdog toppings op een rijtje

Een goede hotdog mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Dan bedoelen we niet een slap knakworstje in een dito broodje, maar een goed gebakken of gegrilde worst in een knisperend vers broodje afgevuld met de beste toppings die er zijn. Culy zet de lekkerste toppings op een rijtje die je ooit op je hotdog moet doen. Los van elkaar of allemaal tegelijk, wat jij wilt.

Zo maak je dé hotdog van Brandt & Levie

Hotdog toppings
Bron: Unsplash

De lekkerste hotdog toppings op een rijtje

1. Smashed avocado of refried beans

Eigenlijk is dit een soort mega simpele variant van guacamole. Prak de avocado (er mogen nog stukken in zitten) en maak op smaak met peper en zout. Smeer het broodje hiermee in voordat je de worst erin doet. Ook superlekker op een geroosterd broodje trouwens.

Refried beans kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar ze zijn even snel gemaakt als jij je broodje hebt opengesneden.

Bak de inhoud van het blik zwarte of bruine bonen (inclusief het vocht) in een laagje boter of olie. Vervolgens stamp je de bonen met een pureestamper (rechtstreeks in de pan) tot een zachte textuur met hier en daar nog een beetje stukjes. Of maal ze helemaal glad in een keukenmachine of met een staafmixer.

Op smaak brengen kan eventueel – maar hoeft niet per se – met komijn, gedroogde chili en cayennepeper. Tadaaa: zo simpel is het!

Culy Homemade: saus van avocado en blauwe kaas

2. Gekarameliseerde uien of krokante uitjes

Uien die je langzaam en rustig bakt gaan karamelliseren. Dat betekent niet dat ze karamel worden, maar ze krijgen een licht zoetige en zachte smaak, je wilt ze bijna overal op gooien. Snijd de uien in ringen en bak samen met een gehakt teentje knoflook in de boter zeker 8-10 minuten, langer mag ook. Afgieten met een scheutje balsamico of rode wijn aan het einde is lekker, maar hoeft niet.

Gebakken uitjes, van die krokante, geven ieder gerecht een lekkere crunch, zo ook aan jouw hotdog. Deze mogen echt niet ontbreken. Kant en klaar prima te koop, maar zo leuk om een keer zelf te maken!

3. Hot hot hot dog

Voor de liefhebbers onder ons is een beetje pit bij een hotdog onmisbaar. Dat kun je op 1001 manieren doen. Een verschrikkelijk goed idee zijn deze chipotle hotdogs van de barbecue of deze een groene chili kaassaus met chili’s van Taste and tell. Dubbelop zo lekker.

Maar deze hotdogs moet je een keertje in je leven geprobeerd hebben: hotdog met cheddar IN een jalapenopeper. En oh jĂĄ met bacon. Kijk en krijg trek.

4. Something pickled

Ieder broodje hotdog verdient een pickle en dat hoeft niet altijd een augurk te zijn. Maar dat mag zeker wel. Denk eens aan nopales, ingelegde jalapeno’s of geschroeide zilveruitjes. Maar deze pickled pepper slaw van Foodandwine of de pickled cherry tomatoes van The Kitchn kunnen onze pickle-liefde wel bekoren.

Vergeet ook zeker niet de bekende ingelegde komkommer, atjar of de sushi gember, als je een hotdog Asian style maakt.

5. Iets met kool (must)

Een hotdog en kool zijn op een of andere manier onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Duitse variant komt steevast met zuurkool, maar deze spicy zuurkool uit de wok is ook echt een te gekke combi. Amerikaanse hotdog’s worden vaak geserveerd met coleslaw.

Japanse coleslaw

Maar een echte aanrader zijn de gefermenteerde groente die een grote opmars maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gefermenteerde krauten van Sauercrowd of kimchi, mooie kleuren, nog lekkerdere smaak. En staan die niet te gek op een broodje?

6. Bacon, bacon en nog eens bacon

Uitgebakken bacon, krokant ontbijtspek of gebakken pastrami, dit krokante zoutje is het deksel op het potje van een hotdog. Echte meatlovers zweren dat bij een hotdog bacon hoort. Eens? Vergeet dan deze niet op je boodschappenlijstje te zetten, er zijn zelfs mogelijkheden om een hotdog in te pakken met bacon. En dat wil je proberen.

7. Rabarberketchup, vijgenmosterd of ras el hanout-mayonaise (de saus)

De saus is het begin en het einde van de hotdog, het moet erop en eronder zitten. Tip: kies het liefst voor 1 soort saus, dan maakt het overzicht in smaken een beetje duidelijk.

10 x mayo met een smaakje: de allerlekkerste mayonaise recepten van Culy

Deze Culy redactrice heeft duidelijk haar favorieten en dat zijn truffelmayonaise, zelfgemaakte barbecuesaus of piccalilly. Maar als je erin verdiept is er een wereld van sauzen die voor je opengaat. Harissayoghurt, groene currydip, rabarberketchup of vijgenmosterd maar ook teriyakisaus, hoisindressing of ras el hanout-mayo. Alleen al van het lezen van deze uitgebreide mogelijkheden word je al blij.

Marokkaanse hotdogs met Ras el Hanout-mayonaise

Hotdogs met bacon en paprika
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

8. Een frisse (ananas-tomaten)salsa

Salsa’s zijn kleingesneden groente en fruit, die vaak op smaak worden gemaakt met een beetje limoen, knoflook, ui en een kruid zoals koriander. Ze zijn eigenlijk een van je weinige kansen om iets van vitamines op je broodje hotdog te schuiven. Daarnaast geven ze ook een heerlijke frisheid mee, die naast al het vettige perfect een balans brengt.

Een geniale zoals deze ananastomatensalsa van Leelicious zou zeker niet misstaan op een hotdog met cajunmayo, nopales, gebakken uien en jalapeno’s. Om zo maar een variant te bedenken.

Culy Homemade: Mexicaanse salsa verde van tomatillo’s

9. Cheddarkaas als hotdog topping

Als laatste mogen we zeker niet de kaas vergeten, dat is een lekkere toppings op een hotdog. Het lekkerste als hij op de hotdog wordt getopt als deze nog warm is en hij lekker mee kan smelten. Cheddar is daar uitermate geschikt voor.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Hotdog lover? Dit zijn de lekkerste hotdog toppings op een rijtje
Sluiten