Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Geniaal idee: krokante gebakken uitjes maken in de magnetron

Krokant gebakken uitjes: we leven ervoor. Over de noedelsoep, over de kipsalade, als crunchy topping op een kipburger of een hotdog: naar ons idee zijn ze onmisbaar. En zelfgemaakt zijn ze nóg lekkerder dan kant-en-klaar uit de supermarkt. Voor alle liefhebbers hebben we een supertip: je kunt ook heel makkelijk gebakken uitjes maken in de magnetron.

Zelf gebakken uitjes maken is helemaal niet moeilijk (en je houdt er goddelijke sjalottenolie aan over als bonus), maar je moet ze wel een minuut of tien bakken zachtjes laten bakken in hete olie. Het leven wordt er daarom nóg een stukje beter van als je gewoon je magnetron je werk laat doen. Want het kan dus écht: gebakken uitjes maken in de magnetron.

Gebakken uitjes maken in de magnetron

Website Serious Eats bericht dat dat komt doordat sjalotten (en knoflook trouwens ook) een poreuze textuur hebben. Combineer dat met de gelijkmatige hitte die je magnetron verspreidt, en dungesneden sjalotjes zullen razendsnel  knapperig bakken in de meekrowahvay (zoals Nigella Lawson de magnetron gekscherend noemt, weet je dat ook weer).

I-de-aal omdat je je fornuis dus helemaal links kunt laten liggen en bovendien maak je er in een handomdraai een kleine hoeveelheid gebakken uitjes mee. Lekker voor een snelle salade bijvoorbeeld.

Snelle chips uit de magnetron

Aziatische kipsalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo doe je het

Het enige wat je hoeft te doen, is dungesneden sjalotten (of knoflook) in een kommetje te doen met wat zonnebloemolie. Zet de kom in de magnetron, zet die op de hoogste stand en laat 5 minuten verwarmen. Roer even en laat de uitjes daarna steeds 1 tot 2 minuten extra verwarmen en roer ze steeds even door, net zolang tot ze mooi bruin zijn.

Schep de gebakken uitjes uit de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier, waar ze knapperig zullen opdrogen. Het is lekker als je ze meteen met een beetje zout bestrooit.

> Strooi ze daarna kwistig over deze Aziatische kipsalade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.