Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 20 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: nopales (gepekelde cactusreepjes)

Soms kom je iets tegen en ben je op slag verliefd. Dan droom je over mogelijke (eet)ervaringen, maak je in je hoofd al toekomstige recepten en beloof je plechtig om hem plechtig niet te vergeten op het bovenste plankje in je koelkast. Zo ook bij deze food find: nopales.

Oftewel: gepekelde cactusreepjes.

Waar komen nopales vandaan?

Het antwoord op deze vraag is centraal Amerika en specifiek Mexico. Nopal betekent cactus en is één van de belangrijkste symbolen van Mexico. Ze geven het de mooie naam ‘la planta de la vida’, dat wil zoveel zeggen als levensgevende plant.

Dat is een prachtige naam voor deze plant die ook in hele droge en hete omgevingen groeit. De spineless prickly pear, zoals hij ook wordt genoemd, kun je vers vinden in vele gerechten als de bladeren nog jong zijn, je kunt het dan zien als een groente.

Nopales
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Hoe smaken nopales?

Deze zachte reepjes cactus (en nee, ze prikken niet meer) hebben een zuurtje, en zijn licht pittig maar ook zacht en met een kleine bite. Ze zijn trouwens verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten, handig!

Op ons hebben ze in ieder geval een heel goede indruk gemaakt en we zochten uit wat je er allemaal mee kunt doen. Want dat je er veel mee kunt doen, dat was direct duidelijk.

In welke gerechten kun je nopales gebruiken?

In Mexico wordt de nopal (het blad van de cactus) ook als groente gegeten. We beperken ons in dit artikel tot de gepekelde variant die we makkelijk kunnen verkrijgen in Nederland. Je kunt het daardoor eigenlijk vergelijken met atjar, zilveruitjes of ingelegde groene pepers. Ze zijn een beetje het zuurtje on top.

In Mexico zijn ze vaak een van de opties bij toppings waar je uit kunt kiezen bij een taco’s, enchiladas of burritos. En dat begrijpen wij helemaal!

Salades en in Mexicaanse gerechten

Daarnaast zie je de gepekelde nopales terug in een salades. Op Bossykitchen vind je een mooi voorbeeld van een Mexicaanse salade waarbij de nopales gemengd worden met (Mexicaanse) kaas, koriander, uien, tomaat, limoen en olie. Zo’n salade is heerlijk lekker met gegrild vlees of als vulling voor taco’s.

Een groot voordeel van deze nopales is dat je ze niet meer hoeft klaar te maken. Het snijden van de cactusbladeren is al helemaal voor je gedaan, samen met het koken en pekelen. Je haalt ze zo hóp uit het potje en kunt ze toevoegen aan één van jouw favoriete Mexicaanse gerechten. Probeer het eens, het zal zeker bevallen.

Nopales
Freya Zuidervaart voor Culy

Bron:Nopales zijn te koop bij de Albert Heijn voor €3.29.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.