Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 10 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je ijs in no time weer zacht (voor de perfecte scoop)

Je kent het wel, sta je jezelf éíndelijk toe om los te gaan op die goddelijke bak ijs in de vriezer, moet je eerst heel lang wachten omdat het ijs nog kéí-hard is. Boe, das zo’n tegenvaller. Daarom – voor alle ice cream lovers onder ons – 3 tips hoe je in no time ijs zacht maakt op de juiste manier. Juist ja: voor die perfecte scoop.

Culinaire waarschuwing: deze tips zijn ook perfect als het ijs verder wilt verwerken in bijvoorbeeld een ijssandwich, ijstaart of sundae ijsjes.

Culy Homemade: zelf yoghurtijs maken (zonder ijsmachine)

IJssandwich met speculaas
Bron: De Nieuwe Winterkeuken

Naar recept: ijssandwich met speculaas uit ‘De Nieuwe Winterkeuken’

3 tips hoe je ijs in no time weer zacht maakt

1. In de koelkast

Het ijs direct laten smelten op het aanrecht gaat misschien sneller, maar we beloven dat als je de koelkast voor 30 minuten meepakt, je écht een beter resultaat krijgt. Dat is dus níét dat de binnenkant nog heel hard is en de rest gesmolten, maar het ijs moet overall zachter worden voor die perfecte scoop.

Zet de bak met ijs in de koelkast op een bord (voor het lekken) voor ongeveer 30 minuten. Haal vervolgens het ijs uit de koelkast en zet het op het aanrecht. Als je met je vinger makkelijk een gaatje erin kunt maken dan kan je hem direct scheppen.

Dit is de nieuwe ijssmaak van Ben & Jerry’s (met chips en chocolade!)

opgerold oreo-ijs
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Naar recept: Culy Homemade: makkelijke ijsrolletjes van Oreo-ijs

2. Snijd het ijs

Als je iets minder tijd (of geduld) hebt om het in de koelkast te laten ontdooien, snijd dan het ijs in stukjes. Het ijs wordt dan gelijkmatig zachter. Volg de stappen en je krijgt een goed resultaat.
Houd het lemmet van een scherp mes een tijdje onder de warme kraan. Snijd eerst het ijs over de lengte en vervolgens over de breedte in blokjes. Verwarm de ijsschep op dezelfde wijze als het mes, onder warm water. Gebruik de ijsschep om mooie bolletjes te maken.
ijs zacht maken
Bron: Pexels

3. Maak het ijs zacht in de magnetron

Voor de echt ongeduldige zielen is er ook nog een laatste, razendsnelle optie: de magnetron. Omdat een magnetron een product van binnenuit naar buiten warm maakt is dit een goede oplossing. Zet de magnetron natuurlijk niet op de hoogste stand! Food and wine geeft als tip om 30% van je maximum aantal Watt aan te houden op 30 seconden.

Tip voor de ultieme scoop: leg je ijsschep eerst in water, dan blijft het ijs niet plakken en krijg je perfecte bolletjes.

nougatine ijstaart
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naar recept: Culy Homemade: nougatine ijstaart (met mokkaschuimpjes!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.