Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 17 aug 2023
Leestijd: 7 minuten

Comfort food alarm: 15x de lekkerste gnocchirecepten op een rij

Op zoek naar ultiem comfort food? Gnocchi is de leus. Deze superzachte aardappelkussentjes zijn de warme knuffel die je soms zo nodig kunt hebben. Tijd om álle gnocchi recepten uit de Culy database te verzamelen voor de zachtste en lekkerste gnocchicompilatie. Succes met kiezen!

Maar tussen 15 gnocchi recepten móét wel wat lekkers zitten!

15x de lekkerste gnocchi recepten op een rij

In de wereld van gnocchi is één ding met zekerheid te zeggen: troostender dan dit wordt het niet. Een gnocchikussentje is dé definitie van comfort food en voelt daarmee als een warme knuffel. Toch schrikt gnocchi nog veel mensen af. De aardappelkussentjes zouden klef smaken, of lastig om zelf te maken. Dat laatste is onjuist: gnocchi is misschien wel het makkelijkste Italiaanse deegproduct om zelf te maken. Aardappels en bloem, kind kan de (af)was doen.

Zo maak je gnocchi als een echte Italiaanse mamma

1. Gnocchi traybake met tomaatjes en burrata

Over bepaalde dingen des levens valt te discussiëren, maar deze gnocchi traybake behoort níét tot die categorie. Bij dit recept is het gewoon meteen duidelijk dat letterlijk iedereen ‘t lekker vindt.

Tip om het gerecht een beetje budget vriendelijk te houden: maak zelf je burrata. Dit doe je door (goedkope) mozzarella in kleine stukjes te scheuren en in een bakje te leggen met een beetje slagroom. Kwartiertje laten staan, af en toe doorroeren en je hebt burrata. Maakt je gnocchi gerechten nóg lekkerder.

gnocchi traybake met kerstomaatjes, burrata en pistache
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Gnocchi traybake met tomaatjes en burrata

2. Gnocchi uit de oven met snelle pastramiragù

Gnocchi, pastramiragù, blauwe kaas, begint het water je al in de mond te lopen? Begrijpen we. Maar wat nu als we zeggen dat deze ragù erg makkelijk klaar te maken is met slechts één ovenschaal en één pan? Dan tover je dit gnocchi gerecht waarschijnlijk vanavond nog op tafel.

Snelle pastramiragu met gnocchi uit de oven
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

> Naar recept: Gnocchi uit de oven met snelle pastramiragù

3. Gnocchi met asperges, daslook en pangrattato

Op zoek naar zo’n gerecht dat voorjaar ademt? Dat je comfort biedt op zo’n ietwat frisse winter of najaarsdag maar je in je hoofd brengt naar een warme voorjaarsdag? Zoek niet verder.

Dit gnocchi gerecht is uniek in zijn soort en dankzij het gebruik van seizoensgroenten is de smaak niet te evenaren. Wil je dit gerecht maken, maar is de daslook niet in seizoen? Dan kun je ervoor kiezen om de groene delen van bosui te gebruiken, of spinazie.

Gnocchi met roergebakken witte asperges en daslook
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met asperges, daslook en pangrattato

4. Krokante gnocchi uit de oven

Wil je gnocchi serveren, maar vindt je schoonmoeder die aardappelkussentjes niet te vreten omdat ze ze klef vindt? Schotel haar eens gnocchi uit de oven voor. Op deze manier kook je de aardappelkussentjes niet maar bak je ze. De textuur wordt meer ‘gebakken aardappel-achtig’ en dat vindt zelfs de meest traditionele kok lekker. Oké, we eten ze dan wel zonder jus.

gnocchi uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Krokante gnocchi uit de oven

5. Gnocchi met worst, hazelnoot, spinazie en rozemarijn

Pasta en worst zijn een goeie combi, maar gnocchi met worst is goud. Zeker als je die worst nog even kruidt met wat (gemalen) venkzelzaad waan je je in een Italiaanse trattoria. Ben je op zoek naar een smaakvol, makkelijk en comfort-biedend Italiaans gerecht? Niet verder zoeken, deze wint met vlag en wimpel.

Gnocchi met worstvlees en spinazie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met worst, hazelnoot, spinazie en rozemarijn 

6. Zoete aardappel gnocchi met radicchio

In het gnocchilandschap, zijn er veel verschillende variaties op het aardappelkussentje. Zo heb je gnocchi ripieni: gevulde gnocchi. Vaak zijn ze groter dan de ‘gewone’ gnocchi en gevuld als een ravioli. Andere gnocchi variant is de gnocchi Parisienne. Deze deegkussentjes worden niet gemaakt van aardappel maar van een soezendeeg.

Een gnocchivariant die je gemakkelijk zelf kunt maken, is gnocchi van zoete aardappel. Je maakt deze aardappelkussentjes op dezelfde manier. In dit recept combineren we ‘t met radicchio – lekker bitter – wat goed samengaat met zoete aardappel. Smullen!

Zoete aardappelgnocchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Zoete aardappel gnocchi met radicchio

7. Gnocchi met witte asperges, spinazie en pancetta

Zodra het aspergeseizoen op stoom is, eten we het witte goud het liefst dagelijks. Maar altijd die combi met ham of gerookte zalm? Dat verveelt. Combineer de witte asperges daarom eens met gnocchi. Én met spinazie en pancetta, dat kan gewoon niet fout gaan.

Gnocchi met witte asperges en pancetta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met witte asperges, spinazie en pancetta

8. Gnocchi met beurre noisette, pastinaak, salie en hazelnoot

Boter maakt alles lekkerder, maar beurre noisette al helemaal. In dit gerecht zorgt de bruine boter voor een herfstig tafereel dat je bij elke hap warmer en warmer maakt. Als we ‘t label ‘comfort food’ érgens op moeten plakken, dan is het op dit gerecht.

gnocchi met beurre noisette
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met beurre noisette, pastinaak, salie en hazelnoot

9. Gnocchi met tomatensaus, mozzarella en oregano

We kunnen er zo naar verlangen: een hartverwarmende pan eten. Deze gnocchi met tomatensaus, mozzarella en oregano is daar het ideale voorbeeld van. Alsof de ingrediënten je een dikke groepsknuffel geven als je er een hap van neemt, zo opbeurend is dit gerecht. Ook ideaal: je maakt ‘t gerecht in één pan. Scheelt een heleboel afwas.

Gnocchi met tomatensaus en mozzarella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met tomatensaus, mozzarella en oregano

10. Gnocchi met boerenkool en ‘ndujaboter

Boerenkool met worst? Zo jaren ’90. Boerenkool met gnocchi? Helemaal hip én mega lekker. Voeg daar een goeie lik ‘ndujaboter aan toe en je weet niet wat je meemaakt. Tip: maak wat extra, want je wilt zeker nogmaals opscheppen!

Gnocchi met boerenkool en 'ndujaboter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met boerenkool en ‘ndujaboter

11. Champignonsoep met gnocchi, Parmezaan en spinazie

Soep met gnocchi?! Ja! Dit is comfort food zoals ‘t moet zijn: een warme kom soep met fluffy aardappelkussentjes. We willen je dan ook bijna verplichten ‘m op de bank op te eten, onder een deken bij kaarslicht. Dat is in ieder geval hoe wij het doen, en we kunnen je verzekeren dat ‘ie zo het allerlekkerst smaakt.

champignonsoep met gnocchi en spinazie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Champignonsoep met gnocchi, Parmezaan en spinazie

12. Gnocchi caprese met burrata en kerstomaten

Een variatie op de caprese is altijd goed. Deze gnocchi caprese is zomer op een bord. Combineer ‘t met burrata en kerstomaten en je zit binnen tien minuten aan tafel. Comfort food tot en met, zéker op die dagen dat je uitgeblust bent (en die hebben we allemaal weleens).

Gnocchi met burrata en tomaat
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi caprese met burrata en kerstomaten

13. Gnocchi met garnalen, madame-jeanetteboter en dille

Een gnocchigerecht dat haute cuisine ademt? Wij hadden ‘m tot op heden nog niet gevonden. Tót we die aardappelkussentjes combineerden met garnalen, een chique madame-jeanetteboter met pit en verse dille. Een sterwaardig gerecht, dat je lekker in je kloffie, thuis kunt opeten. Schaam je niet als je je bord hierna aflikt, we begrijpen het.

Gnocchi met garnalen, madame jeanette en tomaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met garnalen, madame-jeanetteboter en dille

14. Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas

‘t Is snel, makkelijk, superlekker en staat binnen een half uurtje op tafel: deze gnocchi met worst, lentegroenten en kaas. De worst bakken we met wat extra venkelzaad om ‘t een extra Italiaanse touch te geven én omdat we het superlekker vinden natuurlijk.

Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in een pan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas 

15. Gnocchi met courgette, bruine boter en citroen

Gnocchi recepten zijn onze favoriet en dit recept maakt weer maar eens duidelijk waarom. Superlekker en elke hap is intens smaakvol doordat zoet, zuur en zout uitstekend worden gecombineerd. Oh én ‘t is heel snel klaar. Dat is maar goed ook, want het water loopt ons al in de mond.

Gnocchi recept met spinazie en courgette | comfort food | makkelijk weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Gnocchi met courgette, bruine boter en citroen

12 x lekkere pasta recepten voor elke dag van de week

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.