Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over shoarma: goddelijk vlees aan een roterende spies

Is er íéts lekkerder dan een vettige hap shoarma na een avond in de lampen hangen? Wij durven te stellen van niet. Maar wat behelst een goede shoarma (en dat iconische broodje shoarma) eigenlijk? En wat zijn de beste shoarma recepten om ‘t zelf een keer te maken?

Culy duikt in de materie!

Wat is shoarma eigenlijk?

Shoarma is kortweg vlees dat roteert. Een nieuw idee is dat allesbehalve: de oorsprong ligt bij soldaten uit het Ottomaanse rijk die vlees aan hun zwaarden prikten om dat in het vuur te braden onder de naam kebab (gegrild vlees). Inmiddels hebben die zwaarden al lang plaats gemaakt voor spiezen en wordt het vlees niet meer horizontaal, maar verticaal gegrild.

Voordeel daarvan is dat het vet van het bovenste vlees naar beneden sijpelt, over de onderste stukken vlees heen. En meer vet? Dat betekent meer smaak. Verschillende keukens pikten dit idee op en uiteindelijk zijn het de Palestijnen geweest die er het label shoarma aan gaven. Shoarma is een verbastering van het Turkse çevirme en betekent ‘roteren’. In feite zegt het dus niets over wát er dan roteert, maar lam, rund of kip zijn de meest gebruikelijke opties.

Broodje shoarma

Hoewel shoarma dus best een algemeen begrip is, begon de term zich door de jaren heen steeds meer te ontwikkelen als specifiek gerecht. Zo wordt shoarmavlees volgens de regels van de kunst minstens een dag van tevoren gemarineerd met smaakmakers als kardemom, komijn en kaneel.

Dat leent zich op zijn beurt goed voor op een broodje, het vlees plakje voor plakje afstrijkend met een speciale tool. Dit idee kwam massaal in zwang in de jaren ’70 in Duitsland, waar ze de broodjes onder de naam döner kebab verkochten. Ook wij kunnen de roterende vleeshompen niet meer wegdenken uit onze snackbarcultuur. Een ‘Nederlands’ broodje shoarma van de snackbar bevat naast gemarineerd vlees meestal ook ijsbergsla en knoflooksaus.

Shoarma maken

Wil je zelf shoarma maken? In feite heb je dan een spit nodig waarmee je het roterende principe bij je thuis nabootst. Dat kan, maar we hebben een klein vermoeden dat de gemiddelde thuiskok hier niet de moeite voor zal nemen.

De makkelijkste shortcut is om shoarmavlees bij de slager of in de supermarkt te kopen. Het vlees is dan al gemarineerd en in stukjes gesneden zodat jij ‘t enkel nog hoeft op te bakken. Toch liever meer controle over die marinade? Koop dan ongemarineerd lams- of rundvlees en ga zelf aan de slag. Experimenteer gerust met smaakmakers als kaneel, zout, peper, sumak, kardemom, komijn en azijn. Beetje spice toevoegen? Hot sauce is je beste vriend. Laat dat gerust een dag (of zelfs twee) marineren, hoe langer hoe beter. Bakken kan vervolgens zowel in de oven als in de koekenpan.

Lekkerste shoarma recepten

Als je je vlees eenmaal hebt gemarineerd kun je het inzetten voor je favoriete shoarma recepten. Een erg lekkere combinatie is bijvoorbeeld lamsshoarma met couscous en raita, of serveer lamsshoarma met harissa tussen pitabrood.

Je kunt je shoarmavlees ook lekker in een bowl verwerken, zoals in deze bowl met kipshoarma, olijven en komkommer. Je kunt natuurlijk ook op en top Hollands gaan en er een kapsalon mee bouwen, of doe zoals de Belgen en maak er een mitraillette (een broodje met shoarma, friet en groenten) mee.

Kortom: mogelijkheden genoeg!

Probeer ook eens deze vega shoarma recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.