Redactie
Redactie Diner 2 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je gnocchi als een echte Italiaanse mamma

Gnocchi. Behalve de uitspraak (njokkie) is ook het bereiden van dit typisch Italiaanse gerecht best lastig. Als je geen Italiaanse schoonmoeder hebt tenminste.

De Amsterdamse journaliste Nina reist samen met haar Italiaanse vriend en fotograaf Andrea en dochtertje Luna (2) in een rode camper door Italiè, op zoek naar mooie verhalen voor hun website www.opzoeknaaritalie.nl.

Nina leerde van haar schoonmoeder Isabella hoe je verse gnocchi di patate klaarmaakt. Ze deelt het recept graag met ons!

foto10

Was en kook de aardappelen met schil er nog aan. Als ze gaar zijn haal je direct de schil eraf (dat gaat heel handig zo) en stamp je ze fijn. In Italië hebben alle mamma’s een zogenaamde schiacciapatate, oftewel een aardappelpletter. Je kunt ook gewoon een vork of stamper gebruiken. Belangrijk is dat het een homogene puree wordt waar je een berg van kunt maken.

Strooi wat bloem op de werkplank, voeg de puree bij de bloem plus het snufje zout, en kneed tot een geheel. Zorg voor regelmatige bewegingen, alsof je het deeg ‘vouwt’.

Als het deeg goed compact is kun je er stukjes vanaf snijden. Rol met een platte hand slierten van elk stukje deeg. De dikte is afhankelijk van hoe groot je de gnocchi wil hebben.Snij vervolgens vierkante kussentjes van de sliert, deze kussentjes zijn de basis van de gnocchi.

Pak een vork en zet deze met de tanden op het werkblad. Rol de kussentjes vanaf de vork via de tanden naar beneden. Het is even prutsen maar na een tijdje zul je de karakteristieke vorm van de gnocchi te pakken krijgen!

En bekijk vooral deze twee filmpjes:

Als de gnocchi klaar zijn kun je ze het beste even 15 minuten laten rusten. Daarna een grote pan met water aan de kook brengen en de gnocchi eraan toevoegen. Als ze naar boven drijven nog een minuutje door laten koken; dan zijn ze gaar en kun je ze eruit halen.

Gnocchi is goed te combineren met verschillende sauzen. Een klassieker is gnocchi al pomodoro, met een lekkere tomatensaus. Wat Parmezaanse kaas erover en… buon apetito!

Tip van mamma Isabella: soms ‘verdwijnen’ de gnocchi op het moment dat je ze in het kokende water gooit. Om dit te voorkomen kun je 1 ei toevoegen aan het deeg. Goed erin doorkneden.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.