6 x inspiratie om vaker ricotta in je keuken te gebruiken

Deze fluweelzachte, veelzijdige kaas uit Italië heeft menig hart gestolen. Kijk in een willekeurig kookboek en je komt ricotta in allerlei vormen en maten tegen: gebakken, in ovenschotels, in de pasta, bij de pasta en over de pasta. Maar ook in dips, sausjes, toetjes en als broodbeleg (zoet en hartig) is het heel erg geschikt. Deze verse kaas is een allemansvriend met haar zachte smaak en makkelijke gebruik in de keuken.

Ben je al nieuwsgierig? Maak je klaar voor lekkere trek.

Koken met ricotta

1. Ricotta in, over en bij de pasta

Ricotta is een verse, Italiaanse kaas die daar veel gebruikt wordt in de pasta, voornamelijk als vulling. Doordat deze kaas weinig vet bevat is het een geliefde lichte vulling. Maak hem op smaak met citroen, salie, basilicum of chili vlokken en je bent in pasta heaven.

Ravioli is daar perfect voor, maar denk ook eens aan grote pasta schelpen die worden gevuld met een mengsel van ricotta, pecorino en room uit het geweldige kookboek, Bijzonder simpel van Alison Roman.

Gebruik een schepje ricotta in de bechamelsaus voor de lasagne, het hele gerecht wordt een stuk frisser. Of vervang de bechamelsaus helemaal door deze verse kaas in de zomerse lasagne van Culy’s Winnie. Mamma mìa!

lasagne met ricotta, spinazie en worstvlees
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Gebakken ricotta

Ricotta bakken doe je niet in de pan, maar in de oven. Dit is helemaal handig bij een traybake met allerlei geroosterde groente. Er komt een licht, krokant korstje op de ricotta, die de kaas net een extra dimensie geeft. Je kunt dit toepassen op hartige en op zoete gerechten. Deze gebakken ricotta met rabarber en aardbeien, trok in iedere geval direct onze aandacht!

gebakken ricotta met aardbei en rabarber
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Ricotta als lichte dip

Deze verse kaas bevat erg weinig vet en zout, dus als vervanger van mayonaise of crème fraîche bijzonder geschikt. Je kunt de ricotta opkloppen waardoor hij iets romiger wordt en de korrelige structuur verliest. Heerlijk bij een plateau vol met crudités of als basis voor een tomatensalade met basilicum.

Dit is waarom je je ricotta ook eens zou moeten opkloppen

Opgeklopte ricotta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Als onderdeel van zoete gerechten

Ricotta is ook een perfect onderdeel van cakes, taarten en andere zoete gerechten. Er is zoveel mogelijk, je wordt daar direct blij van. (helemaal voor de bakliefhebbers onder ons). We maakten al eens een ricottataart, ricottapancakes, ricottacake en ricottabeignets. Of wat denk je van deze traditionele, Siciliaanse cassata. Een plaatje.

Ricottacake met frambozen en bramen
Bron: Culy

5. Ricotta als broodbeleg

De verse kaas is heel goed smeerbaar en daarom ook perfect als broodbeleg. Een snufje zout of peper erbij maakt het geheel wel lekkerder. Wil je toch iets spannender? Gebruik het als basis voor een caprese, leg er gegrilde groente bovenop of smeer het op een rijstwafel samen sambal en een beetje tuinkers.

Er zijn mogelijkheden genoeg. Eigenlijk kun je bij alles waar het woord roomkaas staat 1 op 1 vervangen door deze verse kaas, en je komt een stuk lichter thuis.

Bron: Culy

6. Ricotta op de pizza, flammkuchen of hartige taart

Als laatste tip konden we de pizza zeker niet achterwege laten. Je ziet steeds meer bijzondere pizzatoppings verschijnen, zo ook met deze verse kaas. Gebruik hem als onderdeel, dus niet als complete kaasvervanger. Dat geeft een frisse tegennoot tegen de andere vettere en zoutige kazen.

Op een flammkuchen of in een hartige taart(jes) in plaats van crème fraîche is ricotta ook prima op zijn plek. Klop hem op, meng hem met specerijen naar smaak en het gerecht wordt echt net een culinair niveautje hoger.

hartige bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
6 x inspiratie om vaker ricotta in je keuken te gebruiken
Sluiten