Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Gegrilde wortels met pittige saus en Cotija van Alison Roman

Culinair geluk zit ‘m soms in hele simpele dingen, zoals in deze perfect gegrilde wortels van Alison Roman. Ze serveert ze in een pittige saus met Cotija (Mexicaanse kaas, eventueel te vervangen door ricotta of feta). Daardoor krijgen ze een Mexicaans tintje en zijn ze het perfecte, spannende bijgerecht.

De Culy-redactie is al een tijdje fan van Alison Roman. En dikke kans dat jij haar naam de afgelopen maanden ook al eens voorbij hebt zien komen. Zo is Alison de vaste columnist van een kookrubriek in The New York Times en haar twee kookboeken, Dining In en Nothing Fancy zijn in Amerika regelrechte bestsellers. Het tweede is nu ook vertaald naar het Nederlands en heet Bijzonder Simpel. Dit recept komt uit dat boek.

> Eerst even weten wie Alison is? Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Alison Roman
Bron: Bijzonder simpel

Alison: “Gegrilde mais is lekker, klopt, maar heb je weleens een gegrilde wortel geprobeerd? Wortels hebben een hoog suikergehalte dus karamelliseren ze heel snel. Ze zijn veel eerder klaar dan een maiskolf (ze hebben natuurlijk ook een veel kleinere doorsnee). Natuurlijk hoef je deze wortels niet per se te grillen op de barbecue, maar gegrilde wortels zijn waanzinnig lekker, dus heb je de mogelijkheid ze te bereiden boven kooltjes, doe dat dan (maar je mag ze ook gerust in een hete oven doen).

Hoe je het ook doet, de moraal van het verhaal is dat je de wortels, wanneer ze gaar en krokant zijn, onderdompelt in een zoete, limoenachtige, pittige saus en vervolgens bestrooit met kaas. Hiermee maak je jezelf en iedereen die bij je aan tafel zit, intens gelukkig.”

Gegrilde wortels Alison Roman
Bron: Bijzonder simpel

Gegrilde wortels met pittige saus en Cotija

1. Zet de grill op de middelste stand (of verwarm een oven voor op 230 °C).

2. Meng de wortels op een bakplaat met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Gril de wortels (draai ze af en toe om) 8 tot 10 minuten (15 tot 20 minuten in de oven), tot ze aan alle kanten bruin en gekaramelliseerd zijn. Laat ze iets afkoelen.

3. Meng het limoensap met de jalapeñopeper, knoflook en honing in een kleine kom. Voeg zout en peper naar smaak toe.

4. Verdeel de wortels over een schaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Lepel de limoensaus erover en bestrooi de wortels met de koriander en de verkruimelde kaas. Serveer eventueel overgebleven saus er in een apart schaaltje bij.

Van tevoren

Je kunt de wortels twee dagen van tevoren grillen (ze zijn ook koud erg lekker). Bewaar ze goed afgedekt in de koelkast.

Terzijde

Deze wortels zijn op kamertemperatuur (of zelfs koud) bijna nog lekkerder, dus moet er ook nog iets anders op de grill (zoals de kip van blz. 214 in het boek). Doe dan eerst de wortels en laat die lekker wachten terwijl jij de rest bereidt.

Bijzonder simpel van Alison Roman (Unieboek Spectrum) is nú te koop voor € 24,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.