Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 22 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip van Donna Hay: pasta maken in een pakketje van bakpapier

Ons oog viel laatst op een foto van Donna Hay. Daarop zie je hoe de cooking queen pasta serveert op een bakpapiertje dat ze als een buideltje dichtknoopt. Staat erg leuk, maar draagt het ook bij aan de smaak? Wij gingen op onderzoek en kwamen al snel tot de conclusie: dit is exact hoe we onze volgende pasta gaan bereiden.

Paper bag spaghetti: dit is hoe het werkt

Het principe van paper bag spaghetti is dat je pasta enkele minuten kookt tot de pasta zacht is maar nog niet volledig gaar. Vervolgens stop je de pasta samen met saus en andere smaakmakers op een bakpapiertje.

Dat bakpapiertje wordt naar boven toe dichtgemaakt en vastgebonden met een touwtje. In een ovenbestendige kom gaat het pakketje vervolgens de oven in, waar het nog een aantal minuten verder gaart in de saus.

Maximale smaak, ultra sappig

Waarom je dat in hemelsnaam zou doen? Nou, eigenlijk is de verklaring best logisch. Ingrediënten en papillotte bereiden (dus in een afgesloten pakketje in de oven) zorgt ervoor dat alle smaken en geuren goed ín de ingrediënten blijven. Wanneer je ingrediënten bereidt in de koekenpan, gaat er automatisch een deel van de aroma’s verloren door de damp die ervan afkomt.

Een papieren pakketje houdt dat proces tegen en bovendien voorkomt het dat ingrediënten zullen uitdrogen. Die methode kennen we natuurlijk van Mediterrane (vis)gerechten of van de Japanse foil yaki methode, maar gek genoeg komt het toch niet zo gauw in ons op om pasta op diezelfde manier te bereiden.

Extra portie drama

Wil dat zeggen dat Donna Hay daarmee een gat in de markt heeft ontdekt? Nou nee, de methode bestaat dus blijkbaar al veel langer. In Italië spreken ze van ‘Spaghetti al Cartoccio‘ (cartoccio betekent papieren zakje) en ook in Frankrijk kijken ze niet echt op van ‘Pâtes en papillotte‘.

Wij kunnen ons al helemaal inbeelden hoe je de pasta serveert aan je gasten en het pakketje vlak voor hun neus openknipt. Wedden dat ze in trance geraken van al die aroma’s? Van een portie drama gesproken…

Bekijk hier nog eens hoe het in zijn werk gaat:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.