Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 21 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De barbecue schoonmaken: 6 handige tips voor een glanzende barbecue

Barbecueën is verschrikkelijk leuk, maar het schoonmaken erna minder. Helemaal als je per ongeluk de bbq een nachtje laat staan… Laten we die slechte gewoonte in ieder geval direct uit de deur gooien, want naast dat het extra aankoekt is het ook onhygiënisch en dat wil je uiteraard niet. Om je te helpen, geven we 6 handige tips hoe je het beste de bbq kunt schoonmaken.

Barbecue schoonmaken

1. Direct beginnen

Oké, je hoeft echt niet als iedereen nog na zit te borrelen meteen te beginnen met de grote schoonmaak van de bbq, maar neem wel alvast de nodige maatregelen als iedereen op huis aan is. Zet het rooster in heet water om alvast voor te weken, ruim de rest van de rotzooi op en borstel daarna de viezigheid van het rooster af.

2. Gebruik een goede borstel

Gebruik een grove borstel om het aangekoekte eten te verwijderen, dat kan namelijk best een klusje zijn. Maar een goede borstel is al het halve werk. Verdiep je in de verschillende soorten borstels en kies er eentje die het beste bij jou en jouw bbq past. Gebruik die specifieke borstel dan ook alleen om de bbq schoon te maken.

Tip: borstel altijd van je af, want uitschieten met een dergelijke borstel kan pijnlijk zijn.

3. Gebruik een reiniger voor het schoonmaken van de bbq

Naast het voorweken en een goede borstel gebruiken, zijn er ook professionele barbecue reinigers in de markt. Ze zijn een quick fix en kunnen binnen no time weer zorgen voor een glimmende barbecue. Spoel wel altijd een paar keer goed na om alle resten er goed af te wassen.

4. Maak de bbq schoon met azijn

Een goed bewaard keukengeheim is het schoonmaken van een grill of rooster met azijn. Dit is wel voor de echte pro’s, dus let goed op: zorg dat het rooster nog heet is, maak een sopje met veel azijn en heet water en giet dit op het hete rooster.

Houd je hoofd niet in de damp die eraf komt, want het stinkt heel erg. Borstel direct de aangekoekte etensresten eraf, je zult zien dat dit heel makkelijk gaat.

Tip: doe dit niet binnen in huis, want het ruikt heel erg naar!

5.  Het rooster van de bbq schoonmaken met een ui of citroen

Deze tip is er eentje voor op een bbq tegeltje. Begin je met barbecueën en merk je dat het rooster toch nog een beetje viezig is? Snijd een citroen of grote ui over de lengte doormidden. Zorg dat het rooster goed heet is en wrijf met de citroen of ui over het rooster, hiermee verwijder je nog de laatste vieze restjes en het ruikt ook nog eens heerlijk.

Handig om daarbij te gebruiken is een knijptang, net zoals die grove borstel een tool die niet mag ontbreken in de bbq uitzet.

6. Maak de héle bbq schoon

Laat de kolen afkoelen, dit kan eventueel met zand, en schep deze uit de bbq. Spoel de bbq goed schoon en maak het rooster en de bbq droog voordat je hem weer in de schuur zet. Je kunt de volgende keer zonder gedoe, zo weer aan de bbq (dat rijmt!).

Barbecue schoonmaken
Bron: Pexels

Lekkers voor op die schone barbecue?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.