Redactie
Redactie Diner 14 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: ricottataart met geroosterde tomaten

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Eind juni kregen we van To Toscane een uitnodiging om mee te doen aan hun jaarlijkse Food Blogger Competitie. De opdracht klonk heerlijk: creëer een eigen, Toscaans geïnspireerd recept waarbij minimaal olijfolie, tomaten & Parmezaanse kaas gebruikt worden. Ook de prijs is niet verkeerd: een verblijf van een week in Toscane, plus een mooi bedrag voor reiskosten.

We zien ons op dit terras al heerlijk luieren, lezen, schrijven en uitgebreid dineren… Dus ja, natuurlijk willen we wel een week vakantie in een vakantiehuis in Toscane winnen! We zijn dan ook de keuken in gedoken om een recept te maken, met in het achterhoofd de criteria die de jury onder leiding van Nico Atrigna, chefkok van Osteria Le Logge (misschien wel het beste restaurant van Siena), gebruikt om de recepten te beoordelen: presentatie, Toscaanse authenticiteit, creativiteit, innovatie en kookdeskundigheid.

Na het succes van de zoete ricottataart met aardbeien die we tijdens ons vorige bezoek aan Toscane maakten, besloten we nu een hartige variant te bakken, met geroosterde tomaten in plaats van de blozende zomerkoninkjes. Ideaal voor een zomerse picknick, als lunch, als hartig tussendoortje, bij de borrel of als antipasto.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm goed  in of bekleed hem met bakpapier. Wil je iedereen zijn eigen ricottataartje geven? Maak hem dan in een aantal kleine springvormen of in kleine stoofpotjes, zoals op onderstaande foto. Vet ook deze goed in met boter of olijfolie.

taart

Klop de ricotta in een schaal met de eieren, de Parmezaanse kaas, de tijm, de oregano, het citroenrasp en wat zout en peper tot een luchtige massa. Schep het ricottamengsel in de bakvorm en bak de taart in circa 45 minuten gaar. Laat goed afkoelen.

Verwarm dan een beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de fijngehakte teentjes knoflook even aan en voeg dan de stukjes tomaat toe. Bak een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur en breng de tomaten op smaak met de balsamico en een snufje suiker, wat gescheurde blaadjes basilicum, peper en zout.

Plaats de ricottataart op een mooie schaal of een grote houten plank. Schep het tomatenmengsel eroverheen en garneer met rucola en verse basilicum. Serveer met focaccia of Toscaans brood.

taart2

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.