Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 5 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

11 x tips om de ultieme hutspot op tafel te zetten

Voor de één is een hutspot zonder klapstuk ondenkbaar, de ander voegt juist liever een eigentijdse twist toe. Hoe je het ook went of keert: hutspot is een klassieker, die ons al door heel wat barre winters heeft geholpen. Maar hoe maak je de lekkerste? Met deze 11 tips tover je de heerlijkste hutspot op tafel.

1. Voeg altijd warme (!) melk toe

Om je stamppot extra smeuïg te maken, kun je een klontje boter en een scheutje melk toevoegen. Zorg er wel voor dat die melk warm is. Hetzelfde geldt voor aardappelpuree: meng je die met koude melk, dan kan je gerecht een lijmachtige textuur krijgen. Met warme melk zit je altijd goed: een romige puree of stamppot zal je deel zijn. En bovendien blijft ‘ie ook lekker warm.

Warm de melk even op in een pannetje, in de magnetron óf giet ‘m aan de zijkant van de stamppot in de nog warme pan en laat ‘m daar kort warmen voordat je ‘m door het gerecht mengt.

2. Voeg een snufje nootmuskaat toe

Zout & peper zijn het gouden duo voor elke stamppot, maar nootmuskaat past ook érg goed bij hutspot. Meng die als laatste door de stamppot, samen met zout en peper.

3. … of een appel

Appel en wortel zijn dikke vrienden, qua smaakcombinatie. Bovendien kan appel net een beetje frisheid toevoegen aan je hutspot. Dus stamp gerust een geschild appeltje (in stukjes) mee. Wij raden Elstar aan, maar het kan ook met andere appelsoorten.

4. Denk aan de verhoudingen

Wil je je hutspot helemaal zelf samenstellen en vraag je je af welke verhoudingen je aan moet houden voor de ingrediënten? Gebruik op 1,5 kilo aardappelen ongeveer 1 kilo wortels en 750 gram uien.

5. Bak de uien even

Geen fan van de gekookte ui die doorgaans in een hutspot gaat? Dan bak je ze toch gewoon? De uien van tevoren in een beetje olie bakken op laag vuur, zorgt ervoor dat ze lekker zoet worden. Je kunt de wortels zelfs meebakken als je wilt. Yvette van Boven doet het voor in dit artikel.

6. Gebruik regenboogwortelen

Nog een tip van Yvette: je krijgt een extra gezellige hutspot als je al die oranje penen vervangt door regenboogwortelen. Minstens zo lekker, maar nét even wat spannender om te zien. Vooral een fijne tip om kinderen aan de hutspot te krijgen. Noem het regenbooghutspot.

7. Droogstomen

Een belangrijke stap in het maken van hutspot (en andere stamppotten), die niet altijd in receptuur wordt opgenomen: het droogstomen van de aardappelen. Deze stap is belangrijk, om te voorkomen dat je een te natte (waterige) hutspot krijgt.

Dat gaat zo: na het koken, giet je de aardappels af. Doe ze daarna terug in de lege pan en zet het vuur even hoog aan onder de pan. Laat de aardappels zo in een paar tellen droogstomen. Schud ondertussen een beetje met de pan. Zo krijg je een mooie, droge, kruimige aardappel. En dus een heerlijke hutspot.

8. Vervang de aardappelen

Zin in een twist? Vervang de aardappels in je hutspot eens door zoete aardappels. Of door pompoen. Of knolselderij, of pastinaak. Zolang er peen & uien in een hutspot zitten, blijft het een hutspot. Al is er natuurlijk geen hutspot-wet die voorschrijft wat wel en niet mag. Stel je voor zeg.

Wist je dat hutspot vroeger traditioneel zonder aardappels werd gemaakt? Het bestond uit pastinaak, wortel en ui.

> Maak bijvoorbeeld deze hutspot met pompoen

9. Vlees: klapstuk of toch rookworst?

Voor sommige mensen is hutspot niet compleet zonder klapstuk, maar met een rookworst of een gebakken speklapje ben je een stuk sneller klaar. Ook lekker: spekjes en een kuiltje van jus. Wij bakken ook graag wat blokjes chorizo uit en scheppen die samen met een pittige sambal-jus op de hutspot.

10. Liever vega hutspot?

Laat de vlees-polonaise lekker weg en ga voor geitenkaas en pecannoten. Scoor een goede vegetarische rookworst (bijvoorbeeld die van de Vegetarische Slager) of vegetarische balletjes. Of bak wat hazelnoten tot ze goudbruin en geurig zijn.

11. Jus: de kers op de taart

Maak je een hutspot zonder klapstuk of stoofvlees, dan is het wel lekker om een fijne jus toe te voegen. Dat geeft wat extra smeuïgheid aan je hutspot – en natuurlijk smaak.

> Sla dit recept daarom op: zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

De lekkerste hutspot recepten: