Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 18 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko

Hoe rijk Nederland ook is op het gebied van groenten, nog steeds wordt het vaakst gegrepen naar tomaat, komkommer of bloemkool. Gelukkig is de aubergine inmiddels omarmd, maar er zijn nog zoveel andere parels te vinden. Zoals bij de toko: sla je slag de volgende keer en neem de volgende groenten eens mee naar huis.

Zeker weten dat je dat in het vervolg vaker gaat doen.

Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko

We weten inmiddels dat courgette, paprika, komkommer en tomaat lekker kunnen zijn. Maar probeer ook eens de volgende groenten.

Sopropo

De Surinaamse sopropo is een lid van de komkommerfamilie en heeft een uitgesproken, bittere smaak. Eentje in de categorie ‘je moet ervan houden’, maar als je ervan houdt, wil je niet anders meer. Lekker met andere sterke smaken als gezouten vis of zoutvlees. Houd je van sopropo, dan zal bitawiri je ook bevallen: een Surinaamse bladgroente die eveneens bitter is.

Okra

Stiekem geen groente maar een vrucht; toch zetten we ‘m ertussen omdat je ‘m wel eet als groenten: okra. Gefrituurd, gewoon als snack of zelfs okra als bindmiddel: de kleine groene vrucht is veelzijdiger dan je misschien in eerste instantie zou denken. Hoe je ‘m ook serveert: lekker is ‘ie altijd.

Bok Choy of xiao bai cai

Grote kans dat je weleens paksoi gegeten hebt. Meet z’n kleine broertje, genaamd bok choy of xiao bai cai. Deze superveelzijdige groente is zowel lekker als bijgerecht met veel knoflook,  maar ook als sterspeler van je hoofdgerecht, zoals in deze noodles van de bakplaat. Kortom: een groente die je simpelweg niet níét lekker kunt vinden.

crispy noodles van de bakplaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Chinese spinazie

We hebben ‘m voor het gemak gebundeld als Chinese spinazie, maar dit is een verzamelnaam voor talloze soorten spinazie. Klaroen, waterspinazie en hin choy zijn wellicht de bekendste varianten. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als bij de reeds bekende spinazie: in soepen, in dumplings, salades zoals deze urap trap en ga zo maar door.

Chinese bieslook

Houd je van knoflook – wie niet – en bieslook, dan raden we je van harte aan om ook een keer aan de Chinese bieslook te gaan. Deze plant uit de lookfamilie is wat grover en breder dan bieslook en misschien nog het meest te vergelijken met daslook. Chinese bieslook is – in tegenstelling tot ‘normale’ bieslook – ook erg lekker in warme gerechten trouwens. Waar wacht je nog op?

Ube

Het was even geleden toen je ‘m in een keer overal zag opduiken: paarse yam of ube. De hype kwam hoogstwaarschijnlijk door z’n opvallende paarse teint, die het erg lekker deed op de socials. De ube is een ingrediënt dat veelal – vooral in de Filipijnen – de hoofdrol speelt in zoete gerechten. Denk aan cheesecakes, smoothies of ijs.

Ube Foodtrends van 2023 / food trends 2023
Illustratie: Ogechi Chibueze voor Culy

Kliswortel

Kliswortel of gobo wordt veel gegeten in Japan en Noord en Zuid-Korea. Het heeft qua vorm wat weg van uit de kluiten gewassen schorseneren, de smaak kan na bereiding wat zoetig zijn en hoe ouder, hoe bitterder. In Japan vind je gobo bijvoorbeeld terug in sushi of julienne-gesneden met wortel en mirindressing.

Enoki

Tot slot een favoriet van de redactie: enoki. Deze paddenstoel smaakt niet alleen erg lekker, maar ziet er ook nog ‘s oogverblindend uit. Wij frituren de enoki bijvoorbeeld met veel plezier tot een waaier, wat een spectaculair gerecht maakt. Maar verwerk ‘m zeker ook eens in een kom dampende ramen.

Gefrituurde enoki waaiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Haal meteen ook dit bij de toko:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.