Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Ube is opeens overal, maar wat is dit paarse goedje precies?

Grote kans dat het jou ook is opgevallen; wij zien in ieder geval een paarse invasie op meerdere tijdlijnen voorbij komen. In de vorm van een spread, tussen de tosti of in een cheesecake: de opkomst van paars in al dit culinairs is volledig te wijten aan de ube. Maar wat is ube nou eigenlijk precies?

Ube is overal

Eén ding is duidelijk: als de ube enkel wit was geweest in plaats van paars, was ‘ie hoogstwaarschijnlijk minder populair. Sterker nog: dan had men wellicht iets minder z’n best gedaan om ‘m in de meest creatieve vormen in gerechten te verwerken.

Want die paarse kleur, die geeft elke uitwerking een look waardoor je even stopt met scrollen. De ube is een type yam die in verschillende paarse tinten bestaat, maar dus ook gewoon in (gebroken) wit.

Aziatisch

Hij wordt vaak verward met de paarse zoete aardappel, maar beide wortelknollen komen toch echt uit verschillende families. De ube vindt zijn oorsprong in de Aziatische tropen en de naam komt dan ook uit de Filipijnen, waar al sinds mensenheugenis volop met de wortelknol gekookt wordt.

Smaak

Belangrijk: hoe smaakt deze paarse parel eigenlijk? Allereerst: de ube is een ingrediënt dat veelal – ook in de Filipijnen – de hoofdrol speelt in zoete gerechten. Denk aan cheesecakes, smoothies of ijs. Zo at Culy’s Winnie eerder al een mochi donut met ube.

Het zal je dus niet verbazen dat dit zetmeelbommetje een zoete en wat nootachtige smaak heeft. Tel daar de natuurlijke paarse kleur bij op die ook na de bereiding goed zichtbaar blijft en je weet: jouw gerecht zal er niet alleen indrukwekkend uit zien, maar ook aangenaam door gaan smaken.

Mochi donuts bij Nobu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Recepten met ube

De mogelijkheden met de paarse yam zijn in ieder geval eindeloos. Begin je zondag bijvoorbeeld eens met deze supercharmante paarse french toast, smeer deze spread eens op je brood, of blaas iedereen omver met halo-halo, een typisch Filipijnse dessert van onder andere schaafijs en gecondenseerde melk waar werkelijk iedereen vrolijk van zal worden.

Zeker weten dat ube ook één van jouw favoriete sterspelers in de keuken gaat worden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.