Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Toko Finds: Koreaanse rice cakes (ook wel ‘Koreaanse gnocchi’ genoemd)

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: Koreaanse rice cakes.

Koreaanse rice cakes zijn kleine deegklompjes gemaakt van gestoomd rijstmeel. Dat wordt net zolang gekneed tot ‘t een elastische en bijna plakkerige textuur krijgt. De stukjes of plakjes die daarvan worden gesneden zijn dus de rijstcake, of tteok op z’n Koreaans.

Koreaanse gnocchi

Bepaalde bronnen beschrijven de smaak van de rice cakes als het Koreaanse antwoord op gnocchi. Dat verwijst natuurlijk naar de chewy textuur die de twee koolhydraatbommetjes gemeenschappelijk hebben. Bovendien is ook het gehalte comfort food in beide gevallen behoorlijk hoog. Tot slot zijn zowel de rice cakes als gnocchi kampioen in het opnemen van smaak.

Want hoewel de rice cakes van zichzelf nogal mild (pessimistisch uitgedrukt: saai) smaken, gedragen ze zich als een spons wanneer je ze eventjes laat sudderen in saus. En smaakvolle sausjes bedenken, dat kunnen de Koreanen als de beste.

Een iconisch gerecht: tteokbokki

Een voorbeeld van zo’n smaakvolle Koreaanse saus vind je bij het iconische gerecht tteokbokki, waar de rice cakes een hoofdrol spelen. Zo’n tteokbokki-saus wordt gemaakt van gochujang (die rode Koreaanse chilipasta, in het kuipje), gochugaru (Koreaans chilipoeder), sojasaus, suiker en knoflook. In combinatie levert dat goddelijk spul op, dat zowel zoet, hartig als umami is.

En door de gochujang en -garu hoeft het niet te verbazen dat er ook flink wat hitte aan te pas komt. Je snapt: zo’n smaakbom kan de mildheid van de Koreaanse rice cakes goed gebruiken – en omgekeerd. En da’s exact waarom de twee zo’n lekker huwelijk vormen.

Vaak wordt het gerecht trouwens ook nog afgetopt met bosui, sesamzaadjes en een gekookt eitje. Wij testten ‘t recept onlangs uit en zagen onszelf na amper 20 minuten genietend op de bank zitten met zo’n kom. Aanrader dus, al kun je er ook andere gerechten (vaak soepen, zoals tteok guk) mee maken.

koreaanse rice cakes
Bron: Unsplash

Vers, gekoeld of bevroren

In Korea worden de rice cakes blijkbaar voor je neus gemaakt in supermarkten, hier hebben we die luxe helaas niet. Met wat geluk vind je ze in de grotere Aziatische winkels vers in de koeling, al heb je sowieso het meeste kans om ze aan te treffen in het vriesvak.

Naar het schijnt is die bevroren variant qua textuur een tikkeltje minder lekker dan de verse variant. En hoewel dat erg aannemelijk klinkt, vinden wij zo’n pakje bevroren rice cakes toch ook een behoorlijk geniale toevoeging aan onze vriezer. Wil je die gebruiken, dan hoef je ze in feite alleen maar even te weken in lauwwarm water: kort daarna kun je er al mee aan de slag.

En dat maakt dat we met liefde plaats vrijmaken in onze vriezer voor rice cakes – en dat betekent heel wat.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.