Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Een ode aan de wortel: 16x een recept met wortel (van worteltaart tot wortelsoep)

Er zijn weinig groenten zo hard bezig aan een comeback als de wortel. De zoetige peen evolueert van een oranje element in hutspot tot de ster van de tafel. En da’s maar goed ook: want het is er een die we door z’n veelzijdigheid moeten koesteren. Van een recept voor worteltaart tot eentje voor wortelsoep: hier zijn onze favoriete recepten met wortel.

Hartverwarmend en een feest op je bord – of in je kom.

Het lekkerste recept met wortel vind je hier

Het is niet gek dat de wortel op zoveel manieren wordt ingezet: de zoete tonen maken de wortel een perfecte smaakmaker voor zowel hartige als enkele zoete recepten. Tel daar de vrolijke kleur bij op en het kan niet missen: de wortel zal altijd favoriet blijven.

Wortelsoep

Je kunt er de smaak van andere soepen mee versterken maar je kunt natuurlijk ook volledig voor wortels gaan. Wel zo lekker om als topping voor een friszure tegenhanger te kiezen, zoals yoghurt, feta of geitenkaas. Ook fijn: een combi met wat pit erin. Niks hartverwarmender dan een kommetje lichtzoete oranje wortelsoep. Leuk weetje: dit is trouwens de bizarre reden waarom wortels oranje zijn.

Wortelsoep met sinaasappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Geroosterde wortels

Kenden we de wortel voorheen enkel als (door)gekookt exemplaar, inmiddels weten we beter. Door de wortels te roosteren creëer je een smaakbommetje die je van tevoren niet zag aankomen. Varieer vooral ook eens met het type wortel, aangezien deze tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog te krijgen zijn. Een recept met wortel dat niet alleen lekker is voor de smaak, maar ook leuk is om te zien.

wortels met vadouvan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wortelrecepten voor salades

Je kent ze vast wel: de uitgedroogde julienne-gesneden wortelsalades van het buffet. Bijna knap dat er van zo’n smaakvolle groente zo weinig smaak over kan blijven. Want heb je het over een recept voor een wortelsalade, dan kun je er juist alle kanten mee op. Geef het geheel een Aziatische twist, combineer het met zoete aardappel of serveer het naast een stukje zalm: de keuze is reuze.

wortelsalade
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Worteltaart en andere zoetigheden

Hét recept met wortel is misschien toch echt wel het recept van worteltaart. Geef de bedenker van dat exemplaar een lintje: de taart is niet meer weg te denken uit de lijst met favoriet gebak. Maar dat is nog niet alles: de zoete wortel leent zich ook uitstekend voor andere zoete recepten. Dat bewijzen onderstaande varianten.

Wortelscones Carrot Cake Scones
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer groenten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.