Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: shio kombu (de perfecte topping voor sushi)

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: shio kombu

Laatst schoven we aan bij het omakase-diner van Oof Verschuren, ter ere van zijn recent uitgebrachte boek Homakase. Met dit kookboek dompel je je onder in de wondere wereld van omakase (een Japans culinair concept waarbij je je als gast overgeeft aan de keuzes van de chef).

Tijdens zijn omakase-diner kookte Oof een aantal van de gerechten uit het boek. Daar werden we getrakteerd op nieuwe kennis over Japanse kooktechnieken en ingrediënten. Moeten we nog zeggen dat er een wereld voor ons openging?

Shio kombu: onze nieuwste ontdekking

Zo ontdekten we onder meer shio kombu: een ingrediënt dat we vanaf nu steevast in ons winkelmandje gaan leggen. Shio is Japans voor zout en kombu is Japans voor zeewier. Gezouten zeewier dus, in de vorm van dropachtige sliertjes.

De smaak één en al umami, de textuur chewy als snoep. Die textuur ontstaat door zeewier (kelp) te koken in een mengsel van sojasaus, mirin en suiker. Zelf shio kombu maken blijkt nogal moeilijk, maar gelukkig scoor je bij de toko goedkoop een kant-en-klaar zakje van het spul.

omakase menu van Homakase Oof Verschuren
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wat kun je ermee?

De dropachtige sliertjes zijn verslavend genoeg om zo uit de hand te snacken, maar ze zijn ook de perfecte garnering voor gerechten. Gebruik shio kombu bijvoorbeeld als topping op sushi of vis.

Dat hoeft trouwens allemaal niet zo ingewikkeld te zijn: een paar plakjes rauwe en verse zalmfilet met wat van de shio kombu is al een geweldig stijlvol borrelhapje (al helemaal met wat Tomasu-sojasaus om te dippen).

Ook lekker: serveer de sliertjes bij een zelfgemaakte donburi (deze teriyaki donburi met sticky mushrooms is bijvoorbeeld geweldig), of op deze noedelsalade met misobloemkool. Roer het ook eens door je roereitje, of gebruik het in spice rubs voor vlees. Shio kombu wil je vanaf nu óveral bij eten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.