Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 13 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit jaar even anders: tips en inspiratie voor lekkere groente met kerst

Het is elk jaar weer een project op zich: de bijgerechten met kerst. Want waar veel thuiskoks terugvallen op de haricots verts, is er toch echt veel meer mogelijk op het gebied van groente met kerst. Tijd voor wat tips en een berg inspiratie om het lekkerste van het land op je kerstige bord te krijgen.

De mogelijkheden zijn in ieder geval eindeloos.

Dit zijn de lekkerste tips voor groente met kerst

Zeker weten dat 9 op de 10 mensen aan haricots verts met spek denken bij het woord kerstdiner. En eerlijk, ook wij zeggen daar – zelfs na tientallen jaren – nog steeds geen nee tegen. Maar het aanbod is nog zoveel smakelijker, breder en interessanter dan die eeuwige omwikkelde klassieker. Lees onze tips en je weet zeker: dit jaar pak ik het anders aan.

Salade (met fruit)

Kleurrijk, knapperig, veelzijdig én een plaatje op je bord – of schaal. En dan hebben we het nog niet eens over de dosis vitamines die je zelfs tijdens het kerstdiner binnenkrijgt, ook mooi meegenomen. Combineer sierlijke vormen van bijvoorbeeld roodlof met heldere kleuren als mandarijn met een makkelijke dressing en je serveert een schilderij alsof het niks is.

Winterse salade met aardpeer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Groente in je gratin

Zoals haricots verts vastgeroest is als g’tje in je kerst-avg, zo neemt de gratin vaak het aardappelonderdeel in beslag. Doe eens gek en wissel de onderdelen door elkaar. In dit geval betekent dat: groente in je gratin. Van venkel tot pompoen, de ene groente is nog lekkerder dan de ander. Net even anders dus, maar zeker weten dat dit bijgerecht bij alle partijen in de smaak zal vallen.

Venkelgratin bijgerecht voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Spruiten

Vraag je op de Culy-redactie naar favoriete groente met kerst, dan zal de meerderheid direct spruiten noemen. Deze onderschatte mini-groenten zijn geëvolueerd van beruchte kinderhap tot waardig kerstbijgerecht en dat is niet voor niets. Het ziet er feestelijk uit én de structuur en smaak zijn ongeëvenaard – mits goed bereid natuurlijk. En dat laatste, daar hebben we een handje mee door onderstaande gerechten.

spruitjes met bruine boter en gochujang
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aan de hasselback

Minstens zo’n klassieker met kerst zijn de hasselbackaardappelen. Een makkelijk en lekker bijgerecht wat er ook nog eens gezellig uitziet. Ben je een beetje klaar met deze klassieker, dan kun je natuurlijk voor een twist gaan. Maar wat je ook kunt doen, is het product omwisselen. Pak eens groente of een andere aardappel en snijd daar lustig op los. Wij deden het alvast even voor met onderstaande recepten.

Hasselback pompoen recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer inspiratie voor het kerstdiner:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.