Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 5 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Couscous, bulgur, quinoa: wat zijn de verschillen tussen deze graansoorten?

Of je nu een salade maakt, een bijgerecht of de basis van een hoofdgerecht zoekt: er is een grote hoeveelheid aan granen en pasta’s om uit te kiezen. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen couscous, parelcouscous, bulgur, quinoa en andere opties? Culy zocht het uit.

Couscous

Couscous is een traditioneel ingrediënt uit de Noord-Afrikaanse keuken en bestaat uit kleine korrels van durumtarwe (ook wel griesmeel genoemd). Het heeft een luchtige structuur en neemt gemakkelijk smaken op, waardoor het perfect is als basis voor salades zoals tabouleh of als bijgerecht bij stoofschotels.

Couscous hoeft alleen maar overgoten te worden met heet water of bouillon en enkele minuten te wellen. Óf je kunt je couscous stomen op de traditionele manier, zoals Nadia Zerouali ons leerde

De lekkerste Culy-recepten met couscous:

Couscous met rode ui
Culy

Parelcouscous

Ook wel bekend als Israëlische couscous, is parelcouscous eigenlijk meer een pastasoort dan een graan. De korrels zijn groter en ronder dan gewone couscous, met een stevigere en iets chewy textuur. Het wordt vaak gekookt zoals pasta en is heerlijk in salades of geroosterd voor extra smaak.

De lekkerste Culy-recepten met parelcouscous:

Van salade tot soep: alles over parelcouscous

parelcouscousbowl met pittge gehaktballetjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Freekeh

Freekeh is een oude graansoort die wordt gemaakt van jonge, groene tarwe die geroosterd wordt. Het heeft een rokerige, hartige smaak en een stevige bite. Freekeh is perfect als basis voor warme salades of als bijgerecht bij geroosterde groenten en vleesgerechten. Maak bijvoorbeeld deze freekehsalade met burrata van Karin Luiten.

Move over quinoa: maak kennis met freekeh

Bulgur

Bulgur wordt gemaakt van tarwe die voorgekookt, gedroogd en gebroken wordt. Dit proces zorgt ervoor dat het snel te bereiden is: vaak hoef je het alleen maar te wellen of kort te koken. De nootachtige smaak en stevige textuur maken het een perfecte basis voor gerechten zoals tabouleh of als vulling voor groenten.

De lekkerste Culy-recepten met bulgur:

Bulgur met Harissa
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Quinoa

Quinoa is een zaad, geen graan, maar wordt vaak op dezelfde manier gebruikt. Het is afkomstig uit Zuid-Amerika en staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en glutenvrije eigenschappen. Quinoa heeft een lichte, nootachtige smaak en is veelzijdig: gebruik het in salades, soepen of als vervanging voor rijst.

De lekkerste Culy-recepten met quinoa

watermeloensalade met ham, citroenpesto en gepofte quinoa
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Farro

Farro is een verzamelnaam voor drie soorten tarwe (einkorn, emmer en spelt) en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur die goed standhoudt in soepen, stoofschotels en salades.

De lekkerste Culy-recepten met farro

Zalmbowl met farro
Bron: Boordevol groenten

Teff

Teff is een oeroude graansoort uit Ethiopië en het hoofdingrediënt van injera, een traditioneel Ethiopisch platbrood. De piepkleine korrels zijn glutenvrij en hebben een licht zoete, nootachtige smaak. Perfect voor het maken van injera, voedzame ontbijtgranen, of als toevoeging in pannenkoekbeslag en andere baksels.

De lekkerste gerechten uit de Ethiopische keuken

Nog meer granen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.