Redactie
Redactie Inspiratie 19 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Move over quinoa: maak kennis met freekeh

Quinoa: je vindt het inmiddels op de kaart van bijna elk (hip) restaurant. Ook thuis zijn we allemaal druk in de weer met quinoa salades, quinoa koekjes, quinoa soepen… you name it. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat dit populaire zaadje serieuze concurrentie krijgt, en wel van broertje freekeh. 

Free– wat? Freekeh, frikey of farik; het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde Midden-Oosterse graan. Natuurlijk van zichzelf niet nieuw, maar juist oeroud. Misschien heb je er al iets over gelezen of gehoord. Jamie Oliver noemt het al zijn nieuwe favoriete superfood en in Amerika wordt het al veelvuldig gegeten. Maar wat is het eigenlijk precies?

Freekeh is harde tarwe die onrijp wordt geoogst en met kaf en al in de zon wordt gedroogd. Het graan wordt vervolgens in de brand gestoken (wat het de geroosterde smaak geeft), tegen elkaar gewreven en vervolgens in hele kleine stukjes gebroken.

Bron: h-bomb

Het roosteren geeft de freekeh zijn kenmerkende, heerlijk nootachtige smaak. Eigenlijk is het dus niet een andere graansoort (het is tenslotte tarwe) maar een manier van productie.

In Egypte staat het regelmatig op het menu en behoort het tot het basisvoedsel (zoals rijst dat voor Azië is). Ook in Amerika wordt het al veel gegeten. In New York is er bijvoorbeeld een restaurant dat hippe freekeh burgers serveert met appel en miso. Klinkt goed toch?

Freekeh is een zeer veelzijdig graan dat je eigenlijk net zo kunt gebruiken als – daar is ‘ie weer – quinoa, rijst of bulgur. Het is super voedzaam, rijk aan vezels én belangrijke vitamines zoals b1 en b2. Daarnaast is het verzadigend en geeft het langzaam energie af waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt dan bijvoorbeeld bij rijst.

Zin gekregen om dit graan eens te proberen? Het leent zich goed om te verwerken in salades, soepen en bijvoorbeeld in gehaktballetjes. Het enige nadeel is dat het in Nederland nog lastig verkrijgbaar is. De grootste kans om het te vinden is bij de Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel en sommige AH XL’s, maar ook daar hebben ze het niet altijd standaard in het assortiment.

Bron: avlxyz
Bron: stonesoup

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.