Redactie
Redactie Diner 21 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Fabulous farotto: risotto met farro (of spelt)

Een heerlijk recept van de prachtige website www.veggieverymuch.com. Neem zeker een kijkje op deze foodblog, bij ons liep het water in de mond.

Farotto is risotto, maar dan niet gemaakt met rijst, maar met ‘farro’, een graansoort. Je vindt het in Italiaanse winkels, maar je kunt ook spelt gebruiken.

01-farotto

Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg daar de 3 groentebouillonblokjes aan toe. Draai het vuur zacht en laat de bouillon zo staan.

Verwarm de helft van de boter of ghee en 2 el. olijfolie in een zware pan, op middelhoog vuur. Snij de ui fijn en plet de knoflook, en voeg toe aan de boter. Voeg de tijm toe en roer zo nu en dan zo’n 10 minuutjes door tot de ui zacht wordt, maar niet bruin).

Snijd ondertussen de prei in ringen. Was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. Voeg de spelt toe aan het uienmengsel en bak even twee minuutjes mee. Schenk de wijn er overheen en wacht (en roer) totdat deze bijna helemaal is opgenomen.

Voeg vervolgens zoveel bouillon toe, tot de spelt net onder staat. Blijf vervolgens steeds bouillon toevoegen als deze weer bijna helemaal is opgenomen.

Verhit ondertussen de andere helft van de boter of ghee enweer 2 el olijfolie op middelhoog vuur en bak de prei ringen. Roer zo nu en dan en zorg dat ze niet te bruin worden maar wel nog een bite hebben. Zet apart totdat je het kan toevoegen aan de farotto.

Verwijder de dikkere steeltjes van de boerenkool en snijd ook de harde nerven tussen de bladeren weg. Snijd het vervolgens fijn, was en laat uitlekken. (Je kunt ook voorgesneden boerenkool gebruiken.) Als de farotto zo’n 15 minuten op het vuur staat, voeg je de boerenkool toe.

Na ongeveer 30 minuten moet de farotto gaar zijn. Let op: deze is wel veel steviger dan risotto van rijst. Roer er de prei doorheen en breng op smaak met de Parmezaanse kaas, zeet-zout en versgemalen peper. Verdeel de farotto over de borden, leg er een paar plakjes zachte geitenkaas op, besprenkel met (chili) olie en wat versgemalen chili vlokjes.

ER03-farotto

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.