Moorse kip met couscous en verse kruiden van Sergio Herman

Wie denkt dat Ibiza vooral een party-eiland is, moet eens met z’n neus in Sobremesa duiken: het nieuwe kookboek van Sergio Herman. De sterrenchef komt al jaren op Ibiza en liet zich inspireren door de gerechten, ingrediënten en algehele vibe van het eiland. Zo bedacht hij bijvoorbeeld dit fantastische recept voor Moorse kip.

Sobremesa is een prachtig boek geworden. Niet alleen een verzameling héérlijke recepten van Sergio, maar ook de mooiste beelden van Ibiza vind je erin terug. Prachtig gefotografeerd door Kris Vlegels en mooi opgeschreven door Mara Grimm.

Sergio: “De Spaanse keuken barst van de Moorse invloeden. Los daarvan vind ik Marokkaanse smaken, die eveneens voortkomen uit Moorse culinaire tradities, uitstekend passen bij het Ibiza-gevoel, dus eet ik als ik op het eiland ben regelmatig een kippetje met couscous.

Voor dit recept snijd je de kip met karkas en al in stukken. Daardoor lijkt het misschien een bruut gerecht, maar geloof me: het barst van de schoonheid.”

Moorse kip van Sergio Herman

Moorse kip

Verwarm de oven voor tot 185 ⁰C. Snijd de kip, inclusief het karkas, in stukken.

Kruid de stukken kip met zeezout, zwarte peper en 1 eetlepel ras el hanout. Braad de kip rondom bruin in een pan met wat olijfolie en voeg de knoflook toe.

Pel de sjalotten en snijd ze in de lengte doormidden. Voeg ze toe aan de kip en braad ze mee tot ze goudbruin kleuren. Schep de kip en de sjalot in een ovenschaal.

Verwarm de kippenbouillon in een pan en schenk vervolgens bij de kip in de ovenschaal.

Snijd de ontvelde tomaten in stukken. Voeg samen met de harissa en de chilipeper toe aan de kip. Strooi de rasp van 1 citroen over de kip en besprenkel met olijfolie.

Bak circa 35 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de kip daarbij regelmatig om en bedruppel met het vrijgekomen bakvocht.

Roer de Griekse yoghurt los en kruid met zout en peper.

Kook de grove couscous in circa 3 minuten in gezouten water gaar. Giet af. Voeg het basilicum, de munt, de koriander en de olijven toe. Roer 1 eetlepel za’atar door het gerecht. Verfris met het sap van 1/2 citroen en de rasp van 1 citroen. Voeg toe aan de kip.

Verdeel er de Griekse yoghurt in lepels overheen en werk af met 1 theelepel ras el hanout en 1 eetlepel za’atar. Serveer met de kip.

Sobremesa van Sergio Herman

Sobremesa – mijn Ibiza – van Sergio Herman (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 34,99 euro. 

Meer recepten van Sergio Herman:

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox

Reageer op artikel:
Moorse kip met couscous en verse kruiden van Sergio Herman
Sluiten